Türkiye Arapları 'evet' de birleşti

Türkiye Arapları 'evet' de birleşti

Arap-Der Başkanı Şükrü Kırboğa, “Yeni sivil, demokratik bir anayasa için referanduma ‘Evet’ diyoruz.”

Türkiye Arapları Yardımlaşma ve Kültür Derneği (Arap-Der) Başkanı Şükrü Kırboğa, 12 Eylül anayasasının değiştirilmesini istedi. Kırboğa, “Tüm etnik, dini ve mezhebi kesimlerin hak ve özgürlüklerini güvence altına alan yeni bir anayasa hazırlamanın zamanı gelmiştir” dedi.

 Askeri darbe dönemlerinde hazırlanan anayasaların Türkiye'ye huzur getirmediğini belirten Kırboğa, “Başbakanları idama götüren, farklı etnik ve dini kesimler üzerinde baskı oluşturan ve temel hak ve özgürlükler yönünden; dini bir vecibe olarak başörtüsü kullanan genç kızlarımızı dahi her türlü vatandaşlık hakkından mahrum bırakabilen bir anayasanın Türkiye’de birlik ve bütünlüğü sağlama yönünde ciddi engeller oluşturduğu bir gerçektir” ifadesini kullandı.

Provokasyonlara dikkat çekti

12 Eylül’de oylanacak olan anayasa maddelerinin demokratikleşme yönünde ciddi bir açılım olduğunu belirten Kırboğa, “Gelinen süreçte derin güç odaklarının, terörün, ulusalcı etnik milliyetçilerin ve OHAL isteyecek kadar demokrasi ve özgürlüklerden korkanların ‘Hayır’ dediği ve aynı cephede birleştiği bir yapıda aklıselim her Türkiye vatandaşının demokratik bir anayasaya ‘Evet’ diyeceğini umuyoruz. İlginç olan nokta ise demokratikleşme yönünde atılan bu büyük adımın yine etnik ve bölücü provokasyonlarla birilerince engellenmeye çalışılmasıdır. Terör, bölücülük ve etnik milliyetçilik korkusu oluşturularak sağlıklı düşünmeyi engelleme çabalarının artık bir sonuç getirmeyeceğini temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

Tüm farklılıklar zenginliğimizdir

Arap-Der Başkanı Şükrü Kırboğa, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her türlü etnik milliyetçiliği reddederek Türkiye Cumhuriyeti çatısı altında yaşayan tüm etnik, dini ve mezhebi farklılıkların birer zenginlik olduğunu, çok kültürlü yaşamın Anadolu'nun kadim geçmişinin dayattığı bir zorunluluk olduğunu ve bölgesinde daha güçlü bir Türkiye için demokratikleşmenin önündeki tüm engellerin kaldırılmasının gerektiği bilinciyle yeni sivil, demokratik bir anayasa için referanduma ‘Evet’ diyoruz.”

Başak Medya Ajans

 

Etiketler :