''Türkiye Batı'dan uzaklaşmıyor''

''Türkiye Batı'dan uzaklaşmıyor''

The Economist dergisi, son sayısında Türkiye'nin Batı'dan uzaklaştığı iddialarına karşı çıktı.

İngiliz The Economist dergisi, son dönemde Türkiye'nin Batı'dan uzaklaştığı yorumlarının abartılı olduğunu yazdı. Haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı reformlar ve sorunları çözme çabasıyla, Batı'dan uzaklaşmadığına, kendisini eleştiren muhalefet partisi CHP'nin ise zamanını Türkiye'yi AB'ye yaklaştıracak yasalara saldırmakla geçirdiğine yer verildi. Diğer muhalif MHP'nin liderinin ise 200 kişinin domuz gribinden öldüğü ortada iken 'domuz gribi yoktur' açıklaması yaptığı duyuruldu.

Haftalık çıkan dergide, Başbakan Erdoğan'ın gelecek hafta ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceği ve Afganistan'a muharip asker gönderme talebini geri çevireceği aktarıldı. Bu gelişmeyi hükümet karşıtlarının 'Batı'dan uzaklaşıldığının ispatı' olarak göstermeye çalışacaklarının savunulduğu haberde şu görüşlere yer verildi: "Erdoğan'ın düşmanları, AK Parti'nin ordunun gücünü kırpmaya çalışmasının AB'ye giriş arzusuyla değil, ülkede dinî iktidarı yerleştirmek istemesiyle ilgili olduğunu iddia ediyorlar. Ergenekon'un bu planın bir parçası olarak tezgahlandığını savunuyorlar. Erdoğan'ın İslami bir diktatörlük kurmak için, özgür basını susturmaya çalıştığını öne sürüyorlar. Fakat Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliği hedefine bağlı ve ülkesinin AB hayalleri sona erse dahi, Türkiye'yi özgürleştiren reformlar yapmaya devam edecek gibi görünüyor. Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin kendi Kürtleriyle sorunlarını çözmeye çalışıyor ve Ermenistan'la uzlaşma yolunda ilerliyor. Bunlar, pek de Batı'dan uzaklaşmanın işaretleri değil."

'Kafes'i planlayanlar Afganistan'a gönderilemez mi?

Economist, Türkiye'de ele geçen belgelerin ordu içinde bir grubun azınlık durumundaki Hıristiyanlara suikast düzenleyip suçu Adalet ve Kalkınma Partisi'ne atmaya çalıştığını gösterdiğini yazdı. Haberin girişinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta Amerika Birleşik Devletleri'ne gideceği ve Başkan Barack Obama ile görüşeceği hatırlatılarak, gündemde ağırlığın Afganistan'a takviye asker gönderilmesi olacağı belirtildi. Dergi, Obama'nın muharip asker istediğini, Erdoğan'ın ise buna karşı çıktığını vurguladı. Economist, bu durumu hatırlattıktan sonra ilginç bir soruyla haberi sona erdirdi. Haberin son cümlesinde Kafes Planı'nı yapanların birtakım saldırı planları üzerinde sürekli çalıştıklarından hareket edilerek, "Neden onlar Afganistan'a gönderilmesin ki?" sorusu yöneltildi.


 

Etiketler :