Türkiye bu hamle ile Fransa'yı bitirecek

Türkiye bu hamle ile Fransa'yı bitirecek

Başbakan Erdoğan, Fransa'nın ipini çekti. ...

Türkiye, yaptırımları bundan sonraki gelişmelere bağlı olarak kademelendirdi. Bunun için hedefte önce Senato ardından da Franca Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy var. Kararın Senato'dan geçmesi halinde milyarlarca doları aşan Airbus uçaklarının alınmasına ilişkin karar da askıya alınacak. Eğer Senato'dan geçen karar Sarkozy tarafından da onaylanırsa, Türkiye, Sarkozy'nin Türk hava sahasını kullanmasını da sınırlandıracak.

Türkiye'nin Fransa'ya yönelik kademeli yaptırım kararlarına ilişkin ayrıntılar Başbakan Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün yaptığı toplantıda netleşti. Buna göre Türkiye'nin hedefinde öncelikli olarak Senato olacak. 348 üyeli Fransız senatosu Ocak ayında göreve başlayacak. Kararın Senato'da kabul edilmesi halinde Ankara ikinci planını uygulamaya koyacak. THY'nin almayı planladığı Airbus uçakları ile ilgili kararın da askıya alınması bekleniyor. Sarkozy'nin Mayıs ayındaki seçimlere kadar kararı onaylamaması için Ankara'nın girişimleri devam edecek. Sarkozy'nin yasayı onaylaması halinde: Ekonomik işbirliği askıya alınacak Siyasi ilişkiler en alt düzeye indirilecek Askeri alanda uygulanan uçuş ve liman ambargosu, tarifeli seferleri kapsamayacak. Ancak Fransız devlet yetkililerin bazı sivil uçuşları ambargo kapsamına girebilecek.

Uluslararası platformda Fransa ile sürdürülen işbirliği askıya alınacak AKPM'nin Nisan ayındaki bahar oturumunda Fransa karşıtı kararların kabul edilmesi için harekete geçilecek.

Türkiye kararın fikir ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirterek, iptal için hukuki mücadele başlatacak Sarkozy'nin Fransa'daki göçmenler nezdinde oy kaybetmesi ve uluslararası alanda karizmasını çizmek için Cezayir ve Ruanda'da yaşananların yeniden tartışılması girişimine destek verilecek.

Başbakan Erdoğan'ın ilk etapta açıkladığı yaptırımlar, Sarkozy'i de kapsayacak. Askeri uçuşlara yönelik yıllık blok iznin kaldırılmasının ardından Sarkozy, Türk hava sahasını kullanarak Türkiye'nin doğusundaki bir ülkeye gitmek istediği takdirde, Ankara bu sürecin rahat gerçekleşmemesini sağlayacak. Gül'ün telefonuna dahi çıkmayan Sarkozy'nin uçağına son ana kadar geçiş izni verilmeyecek. Sarkozy'nin Türkiye hava sahasını kullanması için nihai kararı Erdoğan ve Gül verecek. Gül'ün telefonuna dahi çıkmayan Sarkozy ararsa Ankara'nın telefon hatları da meşgul çalacak.

Kaynak: SABAH

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.