Türkiye büyüyor ABD izliyor

Türkiye büyüyor ABD izliyor

Günden güne büyüyen Türkiye'nin performansını ABD'li yetkililer bu sözlerle onayladı.

Türkiye ekonomisinin gelişiminde KOBİ'lerin çok büyük bir paya sahip olduğunu söyleyen ABD İstanbul Başkonsolosu Kilner, "Bu dinamizm, ABD ile Türkiye'yi giderek artan ekonomik ortak haline getiriyor" dedi.

KOBİ'lerin Türkiye ekonomisine katkısı ABD'nin de dikkatini çekiyor. ABD İstanbul Başkonsolosu Scott Kilner, Türkiye ekonomisine KOBİ'lerin büyük bir ivme kazandırdığını, bunu ABD tarafının ilgiyle izlediğini söyledi. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve ABD merkezli düşünce kuruluşu Amerika İlerleme Merkezi (CAP) tarafından düzenlenen "Türk-Amerikan İlişkileri: Politika ve İş Geliştirme Konferansı"nın açılışında konuşan Kilner, geçen yıl Türkiye ekonomisinin etkileyici bir performans gösterdiğini, Türkiye'nin küresel krizden çıkan ilk ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Üretimin yüzde 90'ı sanayi ürünleri

Türkiye'nin 10 yılda GSMH'sını 3 kata çıkardığını ve üretim anlamında değer zincirinde üst sıralara çıktığını söyleyen Kilner, "1980'de İstanbul'a ilk gelişimde Türkiye ihracatının yüzde 36'sı sanayi ürünleriydi, şimdi bu yüzde 90'a çıktı. Bu son derece dinamik bir ülke ekonomisine işaret ediyor" dedi. Türkiye'ye ilk kez görevli olarak geldiği 1980'lerin başlarında ekonominin neredeyse tamamen kapalı olduğunu ve vatandaşların maddi ihtiyaçlarının karşılanamadığını kaydeden Kilner, şöyle devam etti:

En önemli tedarikçilerden

"1980'lerden başlayarak liberalizasyon ve ekonomiyi açma sayesinde bu adım adım gelişti. Ben bunu ekonomik franchising olarak adlandıracağım. Nüfusun büyük kısmına yayıldı bu. Sadece İstanbul'da değil, Orta Anadolu'da, Anadolu kaplanları, KOBİ'ler son derece mobilize olmuş durumdalar. Çok eskiye dayanmayan KOBİ'ler, bu ekonomik franchisingler, Türkiye'nin ekonomisini geliştiriyor. Bu dinamizm ABD için de son derece önemli. Türkiye'yi giderek artan ekonomik ortak haline getiriyor. Sadece ABD ürünleri için bir talep pazarı değil, aynı zamanda tedarikçisiniz."

Engelleri kaldırmak için çalışıyoruz

Türkiye'nin aynı zamanda ABD firmaları için bölgesel üretim ve ihracat anlamında ideal konumda bir platform olduğunu dile getiren Kilner, Türkiye'nin dinamizminin de ABD için büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Kilner, ABD'li firmaların, Ortadoğu, Balkanlar, Orta Asya, Afrika'daki ülkelerde aktif olan Türk şirketleri ile ortaklık kurmak isteyeceklerini söyledi.

İki ülke hükümetinin de ekonomik ve ticari ilişkilere gittikçe artan bir öncelik verdiğini ve bu süreçte özel sektörün görüşlerine de büyük önem verildiğini ifade eden Kilner, ''Aradaki engelleri kaldırmak için hükümetler seviyesinde detaylı çalışmalar var. Burada bizim başarımız sizin başarınıza bağlıdır" dedi.

THY'den Houston'a uçuş istedi

TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise, CAP ile 2 yıl önce başlayan ilişkilerinin gelişimine ilişkin bilgi verdiği konuşmasında, Türk Havayolları'nı (THY) Houston'a doğrudan uçuş açmaları için ikna etmeye çalışacaklarını söyledi. Meral, "Çelişkiler yerine işbirliğine odaklanmamız gerekir. Başarımız da işbirliği listemizdeki unsurlara bağlıdır, çelişkiler listemize değil" dedi. İki ülke arasındaki 16 milyar dolarlık ticaret hacminin yetersizliğine işaret eden Meral, ABD'de 15 eyalette toplam 18 ABD-Türkiye ticaret odası bulunduğunu, buralarda ortaklık anlaşmaları imzaladıklarını ve yeni ticari programlar geliştirdiklerini anlattı. 

Etiketler :