Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı dolayısıyla Ankara'da etkinlik düzenlendi

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı dolayısıyla Ankara'da etkinlik düzenlendi

Ankara Büyükelçiliğince Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yılı vesilesiyle Ankara'da etkinlik yapıldı.

ANKARA (AA) - Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliğince Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yılı vesilesiyle Ankara'da etkinlik yapıldı.

Etkinliğe, TBMM Türkiye-Pakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Yusuf Cüneyd, Ankara Üniversitesi Urdu Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Asuman Belen Özcan, askeri yetkililer ve davetliler katıldı.

Pakistan ve Türkiye'nin milli marşlarının okunmasıyla başlayan kahvaltılı etkinlikte konuşan Ankara Valisi Şahin, Pakistan'a, Türkiye'nin 100. yılında bu mutluluğa ortak olduğu için teşekkürlerini sundu, Büyükelçi Cüneyd'i iki ülke arasındaki dostluğun gelişmesi için gösterdiği çabalardan dolayı takdir etti.

Türkiye'nin her zaman Pakistan'ın, Pakistan'ın da her zaman Türkiye'nin yanında bulunduğunu vurgulayan Şahin, "Kurtuluş mücadelemizde, milli mücadelemizde Pakistanlı dostlarımızın, kardeşlerimizin yaptıklarını unutmamız mümkün değil." dedi.

Şahin, Pakistan'ın Türkiye için ayrı bir yeri olduğunu vurgulayarak, "Türkiye Cumhuriyeti, 100. yılında büyük gelişmeler katederek bu noktaya geldi. Bundan sonra inşallah çok daha büyük azim ve kararlılıkla daha ilerilere, daha yükseklere yürümeye devam edecek." ifadesini kullandı.

- "Kendi değerlerimizin problemlerini kendimiz çözmeliyiz"

TBMM Türkiye-Pakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Şahin, iki ülke arasındaki ilişkilerin genetik olduğunu belirterek, "Türkiye'de doğan her bir çocuk, dünyaya Pakistan sevgisiyle gelir. Pakistan'da dünyaya gelen her bir çocuk, genetik olarak Türkiye sevgisiyle gelir." diye konuştu.

İki ülke arasındaki ilişkinin tanımlanabilir ve uluslararası ölçekte tanımlanacak ilişkilerin çok ötesinde olduğuna dikkati çeken Şahin, "Ben eminim ki, bu yeni yüzyıl yolculuğumuza çıkarken Türkiye asla yalnız yürümeyecek. Arkasında Himalayalar gibi, yanında Himalayalar gibi duran Pakistan ile bu yeni yüzyıla yürüyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, İsrail-Filistin çatışması sebebiyle zor günlerden geçildiğine ve Gazze'de yaşanan katliamlara şahitlik edildiğine işaret ederek, "Pakistan gibi, Türkiye gibi ülkeler bir araya gelip kendi coğrafyamızın, toplumlarımızın, değerlerimizin problemlerimizi kendimiz çözemezsek bu problemler daha da derinleşiyor başkalarının müdahaleleriyle." ifadesini kullandı.

- İki ülkenin birbirine verdiği "destansı" destek

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş, Türkiye-Pakistan dostluğunun dünyaya örnek olacak eşsiz bir ilişkisi bulunduğunu vurgulayarak, "Bu yıl, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Ankara'mızın başkent oluşunun 100. yılını kutluyoruz. Bizim bu coşkumuza tüm dost ve kardeş ülkelerimizde ortak olmaktadır." dedi.

Uluslararası ilişkilerde Pakistan ve Türkiye'nin birbirini koşulsuz desteklediğini belirten Yavaş, iki ülkenin tek bir devlet gibi davrandığını kaydetti.

Yavaş, iki ülkenin birbirine verdiği desteği "destansı" şeklinde nitelendirerek, Ankara ve İslamabad büyükşehir belediyelerinin 1982'de "kardeş şehir" olarak ilan edildiğini hatırlattı.

- "Yaşasın Pakistan-Türkiye kardeşliği ve dostluğu"

Büyükelçi Cüneyd, Pakistan halkı ve hükümeti adına, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla tebriklerini ileterek, "Bugün, her ulusa örnek olan bir özgürlük mücadelesinin ardından yurttaşlarına 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması için öncülük eden Türkiye'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anma günüdür." dedi.

Pakistan-Türkiye için kullanılan "bir millet, iki devlet" ifadesinin iki ülke arasındaki ilişkiyi en iyi şekilde tanımladığını söyleyen Cüneyd, Pakistan ve Türk halkının ihtiyaç anında yan yana bulunduğunu, bölgesel ve küresel platformlarda birbirine destek olduğunu vurguladı.

Cüneyd, "Yaşasın Pakistan-Türkiye kardeşliği ve dostluğu." ifadesini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.