Türkiye dünyayı korkutmaya başladı

Türkiye dünyayı korkutmaya başladı

Erdoğan, İran konusundaki son açıklamaları yüzünden Washington'da kendisini sorgulayan sorularla karşı karşıya kalabilir.

Los Angeles Times başyazısı: Batı dünyası İran'ın nükleer programını engellemek için yeni ambargolardan söz ederken tüm çabaları baltalayan "hilekar" ülke hangisi dersiniz? Batı'nın sadık müttefiki ve NATO üyesi Türkiye...

AMBARGOYA TÜRKİYE DARBESİ

Türkiye İran ile ticaretini 2011'e kadar 7 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarmayı amaçladığını açıkladı. Bu durum olası BM ambargosunun İran ekonomisi üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin kaybolmasına yol açacak. İran ile model bir demokratik Müslüman devlet ve doğuyla batı arasında köprü olan Türkiye arasındaki bu yakınlaşma bu ülkenin batıya sırtını dönüp doğudaki İslamcı rejimlerle kucaklaştığı kaygısını körüklüyor.

TÜRKİYE ÖZGÜVENİNİ FARK ETTİ

Ancak bu konuda suçun bir kısmı da Fransız lider Sarkozy'ye ait. Onun Türkiye karşıtlığı Türkiye'de bir batı karşıtı tutum oluşmasına sebep oldu. Bir başka faktör ise Türkiye'nin yeni farkına vardığı özgüveni. İşte bu özgüven Erdoğan ile Obama arasında Beyaz Saray'da 7'sinde gerçekleşecek olan görüşmede de kendini gösterecek. Erdoğan'ın bu görüşmede kendine güveni yüksek olması bekleniyor. Ancak Obama'nın da Erdoğan'a bazı dersler vermesi gerek. Nükleer silaha sahip bir İran Türkiye'nin de çıkarına değil ve Erdoğan'ın "İran'ın nükleer programı tamamen barışçıl" şeklindeki sözleri ya gülünç ve naif bir ifade ya da çok tehlikeli derecede alaycı.

Associated Press: Batı dünyası İran'ı nükleer programından taviz vermeye zorlarken Batı dünyasıyla yakın ilişki içindeki Müslüman Türkiye her iki tarafa da oynayarak sadakatinin hangi tarafta olduğu konusunda kuşkular yaratıyor.

TÜRKİYE BÜTÜN TOPLARI HAVAYA ATIP ÇEVİRİYOR

Erdoğan, İran konusundaki son açıklamaları yüzünden Washington'da kendisini sorgulayan sorularla karşı karşıya kalabilir.

Türkiye uzmanı Hugh Pope: Türkiye son dönemde bütün topları havaya atıp çeviriyor. Ama hiçbir topu düşürmemek için çok dikkatli olması lazım.


Etiketler :