Türkiye Ermenistan'dan özür dilesin!

Türkiye Ermenistan'dan özür dilesin!

BDP Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş, Türkiye'nin Ermenistan'dan özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş, Türkiye'nin 1915'te yaşanan olayları soykırım olarak kabul etmesi ve Ermenistan'dan özür dilemesi gerektiğini iddia etti.

Anayasa Mahkemesi tarafından, "Eylemleri yanında, terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği" gerekçesiyle temelli kapatılan DTP'den BDP'ye geçen Milletvekili Karabaş, hafta içinde ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin oylarıyla kabul edilen Ermeni tasarısına atıfta bulunarak, bu kararı önemsediklerini belirtti ve Türkiye'nin Ermenistan'dan özür dilemesi gerektiğini ileri sürdü.

BDP İzmir İl Başkanlığı'nda konuşan Karabaş, bu hafta çok önemli iki olay yaşadıklarını, ilkinin ABD'nin Ermeni kararı, diğerininse Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde düzenlenen operasyonlar olduğunu söyledi. Mehmet Nezir Karabaş, "Avrupa'da tüm Kürt kurumları, başta Roj TV olmak üzere oradaki büromuz basıldı, 20'den fazla kişi tutuklandı. ABD'de Ermeni tasarısının kabul edilmesini de önemsiyoruz. Bunun Türkiye devletine ve siyasetçilerine, sorunlarını çözme uyarısı olduğuna inanıyoruz. Türkiye'de Kürt sorunu gibi, inanç sorunu gibi birçok sorun yaşanıyorken geçmişte belli halklara, başta Ermenilere yaşatılanlar hiçbir zaman bu ülkede tartışılmadı, tabu kabul edildi. Yıllardır bu ülkede yaşanmış olan, başta devlet yetkilileri olmak üzere hepimizin özür dilemesi gereken, adına soykırım dersiniz, katliam dersiniz bir halka yapılmış o katliamdan dolayı özür dilememiz ve bunu tartışıp kendi içimizde ve Ermeni halkıyla çözmemiz gerekirken Türkiye'nin bunu yapmamış olması ve her yıl 24 Nisan yaklaştığında ABD ve Avrupa ülkeleri parlamentolarında tartışılması bu ülkenin, bu ülkeyi yönetenlerin, devlet adına bu halkı temsil ettiğini söyleyenlerin ayıbıdır." dedi.

Türkiye'nin kendi sorunlarını çözmesi gerektiğini ifade eden Karabaş, "Bir kısmı geçmişte yaşanan, bir kısmı Osmanlı döneminden gelen, bir kısmı da İttihat ve Terakki'nin o zihniyetiyle yaşanmış olaylar. Bu ülkede açık şekilde tartışılıp ilgili özür dilenmesi gerekiyorsa hem Türkiye halkından hem Kürt halkından hem de Ermeni halkından o dönemi yaşatanlar adına özür dilenmesi ve uluslararası platformlarda da açıkça dile getirilmesi gerekir." şeklinde konuştu.

Avrupa ülkelerinde PKK terör örgütüne yönelik operasyonları ise, "Kürt halkının kurumlarına baskı yapıldığı" şeklinde yorumlayan Karabaş, şunları kaydetti: "Roj TV'yi kapatarak Kürt halkının sesini bastıramazsınız, çünkü Kürtler onu, çok zor koşullarda sesi kulağı olsun diye kurdu. Onun için Kürtler, o kuruma sonuna kadar sahip çıkacak."

Etiketler :