Türkiye Hızla 'Yoksullaşıyor'

Türkiye Hızla 'Yoksullaşıyor'

Bem-Bir-Sen tarafından hazırlanan 2010 yılı Şubat ayı Asgari Gıda Harcaması ve Asgari Geçim Haddi rakamları açıklandı.

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) AR-GE Birimi tarafından TÜİK verileri baz alınarak hazırlanan 2010 yılı Şubat ayı Asgari Gıda Harcaması (Açlık Sınırı) ve Asgari Geçim Haddi ( Yoksulluk Sınırı) rakamları açıklandı.

 

Buna göre son üç aydır tırmanma eğilimine giren açlık sınırı Şubat ayında 71 lira birden artış göstererek, son ayların en hızlı yükselişini gösterdi.  Ocak ayında 26 lira düzeyinde olan açlık sınırı artışı, Şubat ayı ile birlikte 46 lira birden arttı. Yoksulluk sınırı rakamları da Şubat ayındaki yükselişini hızlı bir şekilde sürdürdü. Ocak ayında 38 lira artan yoksulluk sınırı Şubat 2010’da 45,15 liralık artış gösterdi.

 

Ocak ayında 4 kişilik bir ailenin tüketmesi gereken zorunlu gıda harcaması yani açlık sınırı 846,12 TL olarak hesaplanırken, Şubat ayında bu rakam 892,15 lira olarak gerçekleşti.

 

Yine 4 kişilik bir ailenin asgari şartlarda geçinebilmesi için harcaması gereken tutar yani yoksulluk sınırı Ocak ayında 2.367,87 olarak kayıtlara geçerken, yoksullaşma Şubat ayında  sıçrama yaptı ve  2.413,02 liraya kadar yükseldi.

Aralık 2009 ve 2010 yılı Ocak ayında yükselişe geçen açlık ve yoksulluk sınırları, Şubat ayı rakamları ile birlikte bu yükselişini sürdürdü.

 

TAZE SEBZE VE MEYVE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ENFLASYONU YÜKSELTTİ

 

Şiddetli yağış ve sel baskınları ile birlikte gelişen olumsuz hava koşulları taze sebze ve meyve fiyatlarını etkiledi. Taze sebze ve meyvede yükselişe geçen rakamlar TÜİK’in aylık enflasyon rakamlarına da yansımış oldu. Şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi yıllar sonra ilk defa çift haneye ulaşarak 10.13 olarak gerçekleşti.

 

MEVSİMLİK ÜRÜNLER VE İŞLENMEMİŞ GIDA DA ARTIŞ YOK…

 

TÜİK verilerine göre  Şubat ayına ilişkin özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi kapsamında mevsimlik ürünlerde (kış sebze ve meyveleri) ve  işlenmemiş gıda ürünlerinde herhangi bir artış yaşanmadı.

 

Fiyatlar; enerji hariç yüzde 1,59, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0,16, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 1,43, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç ve fiyatları yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç enflasyonda da yüzde 1,55 arttı. Alkollü içkiler ve tütün ürünlerinde ise düşüş meydana geldi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :