Türkiye için tarihi itiraf

Türkiye için tarihi itiraf

Bu önemli tespit birilerini çok kızdıracak ama...

Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile kriz döneminde stand-by konusunda anlaşmamasının sonuçları tartışılırken, Fon'dan tarihî bir itiraf geldi.

Türkiye ile görüşmeleri IMF adına yürüten kurumun Türkiye temsilcisi Mark White Lewis, "2008'de sona eren stand-by anlaşmasının yenilenmemesi doğru ve yerinde bir karardı." dedi. Dün, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'na (TUSKON) resmi ziyarette bulunan Lewis, Konfederasyon Başkanı Rızanur Meral ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Lewis, Türkiye'nin krizden çok güçlü ve dinamik çıktığını söyledi. Bütçenin çok güçlü durumda olduğunu belirterek, haziran seçimlerinin Türkekonomisi için risk taşımadığını ifade etti.

Bu sonucun meydana gelmesinde özel sektörün büyük bir rolü olduğunu kaydetti. Türk maliyesinin, dünya ekonomisinin zorluklarıyla mücadele etme konusunda yeterli bir durumda bulunduğunu kaydeden Lewis, bunda hükümetin kriz öncesinde aldığı tedbirler ve reformların önemli bir etkisi olduğunu söyledi. IMF Türkiye Temsilcisi, Zaman'ın "Türkiye, geçtiğimiz yıllarda IMF ile yeni bir stand-by anlaşması yapmadı. Size göre bu doğru bir karar mıydı?" şeklindeki sorusuna, "Bugünden geriye baktığımızda o zaman alınan kararın bugün doğrulanmış olduğunu söyleyebilirim." şeklinde cevapladı. Lewis, Türkiye'nin kredi notu ve kredi derecelendirme kuruluşlarının tutumuna ilişkin bir soru üzerine de şu değerlendirmeyi yaptı: "Kredi derecelendirme kuruluşlarının davranışlarını açıklayabilmek çok kolay değil. Bu kuruluşlar kendi prosedürlerini ve sistemlerini takip ediyorlar. KişiseldüşüncemTürkiye'nin yakın zamanda kredi notunun yükseltileceği yönünde." Türkiye'nin her yıl hızla artan cari açığının kısa vadede bir tehdit oluşturmayacağına işaret eden Mark Lewis, ancak ülkenin bunu zaman içinde azaltmaya yönelik tedbirleri artırması gerektiğini ifade etti. Türkiyeekonomisinin şu an itibarıyla iyi bir konumda olduğunu da aktaran Lewis, buna karşın dış dünyadaki ekonomikgelişmelerin bazı riskleri beraberinde taşıyabileceğini kaydetti. IMF temsilcisine göre bu durum sadece 2011 yılı için de geçerli olmayacak. Mısır ve Tunus'ta son dönemde yaşanan olayların uzun vadede Türkiye'ye fırsatlar sunacağına dikkat çeken Lewis, Türkiye'nin bu ortamda daha fazla yatırımcı çekebileceğini ifade etti.



TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise Türkiye'nin ortağı olarak gördükleri IMF ile ilgili, "İlişkiler sıcak ve samimi tutulmalı. IMF ile çalışmak olmazsa olmaz değil, ama iyi bir finans kaynağı olarak da bir kenarda bulundurmak gerekiyor." dedi. Lewis'in, kendilerine "Reformlar konusunda önceliğiniz nedir?" diye sorduğunu aktaran Meral, isteklerini şöyle sıraladı: "Anayasayı önemsediğimizi söyledik. İş ortamının rahatlatılması ve yargı reformunun hızlanması gerektiğini belirttik. Çünkü ticari borç-alacak davaları bazen, o kadar gecikiyor ki, kişi iflas ettikten sonra adalet tecelli ediyor. O nedenle iş dünyası olarak yargı reformunu, verginin tabana yayılması, GAP ve GOP projelerini de desteklediğimizi bildirdik."

Genel seçimler ekonomi için risk değil IMF Türkiye Temsilcisi Mark White Lewis, Türkiye'de yaklaşan genel seçimler ve ülkemizin bu kurumda yer alması ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Haziranda yapılacak seçimlerde en ufak bir risk dahi öngörmediklerini vurgulayan IMF Türkiye Temsilcisi, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu risk sadece 2011 yılı için değil, uzun vadede ana risk kaynağı dışarıdan olacaktır. Ve bu tür risklere karşı alınacak en önemli tedbir ise ekonomik kaynakların geliştirilmesi olacaktır. Biz bu yıl yapılacak seçimlerin, Türkiye için bir risk olmadığını düşünüyoruz. Çünkü bütçe şu an çok güçlü durumda. Özellikle cari açık konusunda kısa dönemde bir tehdit görmüyoruz. Ancak uzun vadede Türkiye cari açığı azaltma yönünde tedbirler geliştirmeli." Türkiye'nin fondaki ağırlığıyla ilgili olarak da Lewis, IMF içinde oy dağılımının ağırlığının gelişmiş ekonomilerdengelişmekte olan ekonomilere yöneldiğine işaret etti. Lewis, "ÖzellikleTürkiye'ye IMF'nin yönetim kurulunda koltuk verilmesi konusunda görüşmeler devam ediyor. Türkiye bu konuda iyi bir aday. Benim kişisel görüşüm Türkiye'nin yönetimde olmasından hem siz hem de Fon fayda görecektir." ifadelerini kullandı.

ZAMAN 

Etiketler :