Türkiye ile Meksika arasında işbirliği

Türkiye ile Meksika arasında işbirliği

Resmi ziyarettine devam eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Meksika Cumhurbaşkanı Felipe Calderon yaptıkları ikili ve heyetler arası görüşmeden sonra ortak birer basın toplantısı düzenlediler.

Meksika Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen görüşme ve basın toplantısınıda her iki liderde iki ülkenin uyuşturucu ile mücadele de işbirliği içinde olacaklarını deklare ettiler. İki lider ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında hem Türkiye'nin hem de Meksika'nın uyuşturucu ticaretinde güzergah olması hasabiyle müşterek çalışma yapmaları konusunda antlaşmaya vardıklarını söyledi.

Basın toplantısında ilk konuşan Calderon oldu. Cumhurbaşkanı konuşmasında iki ülke arasındaki ilişkilerin arttırılması yönünde karar aldıklarını belirterek, öğrenci mübadelesi, sanat, kültürel alanlarında işbirliği ve var olan ticari ilişkilerin arttırılması yönünde anlaşma sağladıklarını aktardı. Ticari ve kültürel alanlarda ilişkilerin canlandırılması için iki ülkeden heyetlerin karşışılıklı olarak Meksika ile Türkiye'ye ziyarette bulunacklarını söyledi.

Calderon ayrıca Birleşmiş Milletler çatısı altında iki ülkenin uluslar arası sorunların çözümünde daha sıkı işbirliği yapmaları yönünde de karara vardıklarını belirterek, kendlerinin Türkiye ile İspanya'nın eşbaşkanlığını yürütttüğü Medeniyetler arası İttifak projesine de destek verdiklerini vurguladı.

Meksika'nın önümüzdeki yıl 200. Bağımsızlık yılını kutlayacaklarını anımsatan Calderon, kutlama münasebetiyle Cumurbaşkanı Abdullah Gül'ü ülkesine davet etti. Ayrıca Calderon Cumhurbaşkanı Gül'ün Türkiye davetini de severek kabul ettiğini söyledi.

Erdoğan vize uygulamasında kolaylık istedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'da basın toplantısında iki ülke arasında ticari ilişkinin arttırılabilmesi için işadamlarına yönelik uygulanan vize uygulamasında kolaylıklar getirilmesi gerektiğine işaret etti. Meksika ile Türkiye arasındaki ticari hacmin 450 milyon dolar olduğunu anımsatan Erdoğan, bunu gülünç bir rakam olarak ifade etti. Çifte vergilendirilme konusunda da bir takım adımların atılabileceğine vurguda bulunan Erdoğan, 2010 yılında bazı antlaşmalarında Türkiye'de atılabilmesi için Cumhurbaşkanı Calderon'un Türkiye ziyaretini beklediklerini söyledi.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkinin 80 yıl önce başladığını ancak bugüne kadar yalnızca üç kez üst düzey ziyaretin gerçekleştiğini anlatan Erdoğan, bunları on yıl önce eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, geçen yıl Dışişleri Bakanı olan Ali Babacan ve şimdi de kendisinin yaptığının altını çizdi.

Erdoğan da konuşmasında iki ülke arasında uluslar arası organize suçlar ile ilgili olarak ortak çalışma yapma konusunda antlaşmaya vardıklarını kaydetti. İki ülkenin de uyuşturucu ticaretinde güzargah olduğunu anımsatan Başbakan, Meksika'nın 1990'larda terörle mücadelede başarı elde ettiğini ve kendilerinin de bu tecrübeden istifade etmek istediklerini kaydetti.

Etiketler :