Türkiye NATO'da 10 yıldız kazandı

Türkiye NATO'da 10 yıldız kazandı

Chicago'daki NATO Zirvesi'nde Türkiye'ye 10 general yıldızı verildi.

NATO 'nun dün başlayan Chicago Zirvesi 'nde İttifak karargâhlarında görev alacak komutanlar meselesi de masaya yatırıldı. Türkiye ile uzun süren müzakereler sonunda, yaklaşık 2 ay önce bu konuda bir uzlaşmaya varıldığı bildirildi. Zirve sonrasında resmileşmesi beklenen karara göre Türkiye yeni dönemde askeri komuta düzeyinde NATO 'da “10 yıldızlık” bir kotaya sahip olacak.

10 yıldız, Türkiye 'nin NATO birimlerinde general düzeyindeki temsiline işaret ediyor. Tuğgeneraller bir yıldız, tümgeneraller iki yıldız, korgeneraller üç yıldız, orgeneraller dört yıldız sayılıyor. Her ülke göndereceği generallerin yıldızlarını toplayıp kotasına uyuyor. Türkiye örneğin 10 tuğgeneral veya 5 tümgenerali görevlendirebilecek. Ankara önce, müzakeresi bir yıl kadar sürecek dönemde, Türk generaller için seçilecek birimlerde, maddi kaynak, planlama ve operasyonda etkin pozisyonlar bulunmasını amaçlayacak. Ardından yıldızlar tasarruflu harcanıp NATO içinde mümkün olduğunca çok sayıda Türk generalin görev alması hedeflenecek. Türkiye, NATO 'nun hava kuvvetleri komutanlığı Ramstein 'daki iki numaralı komutanlığı istiyor. Malatya Kürecik radarı da bu üsse bağlı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen 'in konuyla ilgili raporunu bugün ya da yarın NATO Konseyi 'ne sunması bekleniyor.

 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.