"Türkiye söz versin yoksa tanklarımı çekmem"

"Türkiye söz versin yoksa tanklarımı çekmem"

Muhaliflerden ve onları destekleyen Türkiye ve Katar gibi ülkelerden yazılı güvence almazsak çekilmeyiz

Askerlerini 10 Nisan'a kadar kentlerden çekme sözü veren Esad yönetiminin saatler kala "Muhaliflerden ve onları destekleyen Türkiye ve Katar gibi ülkelerden yazılı güvence almazsak çekilmeyiz" demesi ateşkesi zora soktu. BM temsilcisi Annan ise "Artan şiddet beni şoke etti. 12 Nisan sabah 06.00'da silahlar susmalı" dedi

Suriye'de 13 aydır devam eden ve 10 bine yakın insanın ölümüne neden olan isyan dalgasında silahları susturacak ateşkes anlaşması, uygulanmasına saatler kala tehlikeye girdi. BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi olarak tarafları uzlaştırmaya çalışan Kofi Annan, geçen hafta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la anlaşma sağlandığını açıklamıştı. Anlaşmaya göre, ordu 10 Nisan'da kuşattığı kentlerden çekilecek, buna karşılık Suriyeli muhalifler de en geç 48 saat içinde silahlarını tamamen susturacaktı.

Suriye: Yazılı güvence verin

Anlaşma için son 24 saate girilirken, Suriye yönetimi herkesi şoke etti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdesi, askeri birliklerin geri çekilmesi için belirlenen 10 Nisan tarihinin kesin olmadığını duyurdu. "Ordunun 10 Nisan'da geri çekileceğini söylemek yanlış bir yorumlama olur. Öncelikle silahlı terörist grupların her türden şiddete son verdiklerini yazılı olarak açıklaması gerekiyor. Sayın Kofi Annan bize böyle bir garantiyi bize henüz sunmadı. Ayrıca Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye hükümetlerinin de terör gruplarını finanse etme, silahlandırma ve destekleme çabalarına son vereceklerine ilişkin bir yazılı güvence de bize verilmedi" dedi. Suriye hükümeti, gelecek hafta yürürlüğe girecek ateşkes anlaşmasından önce bazı kent ve kasabalardan askerlerini ve tanklarını çekmeye başladığını duyurmuş ancak ABD'nin yayınladığı uydu görüntüleri bunu yalanlamıştı.

Muhalifler: Garanti vermeyiz

Şam yönetiminin yazılı güvence isteği muhalifler tarafından hemen reddedildi. Özgür Suriye Ordusu'nun lideri Riyad el Esad, AP'ye telefonla yaptığı açıklamada, "Biz Esad rejimini tanımıyoruz. Bu sebepten herhangi bir garanti vermemiz söz konusu değil. Ancak rejim Annan'ın şiddeti sona erdirecek 6 maddelik planına uyarsa biz de ateşkes yaparız" dedi. Türkiye'deki muhalif lider, ateşkesin sağlanması için hükümetin birliklerini üslerine çekmesi ve sokaklardaki kontrol noktalarını kaldırması gerektiğini söyledi.

Annan: Herkes sorumlu davransın

Suriye ordusunun önceki gün düzenlediği operasyonlarda 156 kişinin öldüğü öne sürülürken, bu isyan başladığından beri en kanlı günlerden biri olarak kayıtlara geçti. Ateşkes tarihi yaklaştıkça ülkedeki şiddetin artmasına öfkelenen Kofi Annan da dün yaptığı yazılı açıklamayla her iki tarafa da sert çıktı. Açıklamasına "Suriye'nin birçok kent ve kasabasında şiddet ve vahşetin tırmandığına ilişkin son bilgilerden şoke oldum" diye başlayan Annan, şunları söyledi: "Düşmanlıkların sona ermesi, insani yardımların ulaştırılabilmesi, Suriye halkının talepleri ve endişeleri göz önüne alınarak siyasi süreç koşullarının oluşturulabilmesi için hepimiz hemen harekete geçmeliyiz. Şiddetin tırmanması kabul edilemez. Suriye'deki tüm taraflar kan dökmeye son vermeli ve ve diyaloğa başlamalı. Ülkede 12 Nisan (Şam saati ile) 06.00 itibariyle tüm silahlar susmalı. İki tarafla diyalog halinde olan ülkeler de bu yönde çaba harcamalı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.