'Türkiye-Sudan soykırım ekseni iddiaları

'Türkiye-Sudan soykırım ekseni iddiaları

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Ermeni kuruluşlarının 'Türkiye-Sudan soykırım ekseni oluşturdu' iddiasına ilişkin olarak 'Tarihimizin asılsız iddialarla çarptırılması bizim için pazarlık konusu değil' şeklinde konuştu.

Özügergin, üçüncü ülkelerin Türkiye-Ermenistan sürecine zarar verici yaklaşımlardan kaçınmasını istedi.

Ankara'dan "Ermeni soykırımı"nın tanınmasına yönelik çabalara ilişkin bir uyarı daha geldi. Dışişleri Sözcüsü Burak Özügergin, olağan haftalık basın bilgilendirme toplantısında ABD Başkanı Barak Obama'nın 24 Nisan'da yayınlanacağı açıklamada "soykırım" demeyeceğine ilişkin haberler ile ABD'deki bir Ermeni lobi kuruluşunun "Türkiye ve Sudan soykırım ekseni oluşturdu" iddiasına ilişkin soruları da yanıtladı.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin bölgesel açıdan da önem taşıdığını vurgulayan Özügergin, Türkiye'nin tarihinin belli bir dönemi yanlışlarla çarptırılmasına karşı çıktığını belirterek "Tarihimizin asılsız iddialarla çarptırılması bizim için pazarlık konusu değil. Bugüne kadar olduğu gibi ne doğru biliyorsak onu söylemeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Sözcü, Türkiye ve Ermenistan'ın ortak tarihi de içine alan çeşitli konuları içeren görüşmeler sürdürdüğüne işaret ederek şöyle devam etti: "Bu devam ederken üçüncü ülkelerin konu ile ilgili dışarıdan yapacakları müdahalelerin yapıcı sonuçları olmayabilir. Dolaysıyla sürece herkes destek olmasını, zarar verici yaklaşımlardan uzak durulmasını bekliyoruz."

Burak Özügergin, ABD'nin yeni yönetimiyle ortak gündemi ilgilendiren konularda yakın bir ilişki, diyalog ve istişare içerisinde olmayı arzu ettiklerini, yaptıkları temaslardan yeni yönetimin de işbirliğini yapmayı arzuladığı izlemini aldıklarını anlattı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :