Türkiye, tarım politikasını gözden geçirmeli

Türkiye, tarım politikasını gözden geçirmeli

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Akar: Kurbanlığı bile ithal eden Türkiye, tarım politikasını gözden geçirmeli.

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Murat Akar, tarım ve hayvancılık ülkesi olan Türkiye'nin tarım politikalarının yetersiz olduğunu savundu.

Tarım Öğretimi'nin 165. yılı OMÜ Ziraat Fakültesi Fahrettin Tosun Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Bir tarım ve hayvancılık ülkesi olan Türkiye'nin günümüzde kurbanlık eti bile ithal eder olduğuna dikkat çeken Akar, "Ülkemiz et ithal etmeye devam ederse kaybetmiş olacağız. Bu politikalardan vazgeçilip tarım desteklenmelidir." dedi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, tarım eğitiminin Osmanlı'dan beri devam ettiğini, tarımsal yükseköğretime ve araştırmaya cevap verecek nitelik kazandırılması gerektiğini ifade etti.

Tarım öğretiminin başladığı 1846'dan bu yana Türkiye'de ki tarımsal üretim düzeyi ve verimliliği önemli ölçüde artmış ve bu artışla da ziraat mühendislerinin önemli roller üstlendini hatırlatan Kuran, "Günümüzde tarımsal üretim şartlarının giderek zorlaşması, tarımsal üretimde bilgi ve teknoloji kullanımını daha da önemli hale getirmektedir. Ülkemizin halen mevcut olandan daha fazla nitelikli ziraat mühendislerine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu gerçeği görmezden gelmenin gelecekte tarım sektöründe tarımsal üretimde büyük sıkıntılara neden olabilecek." dedi.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ise tarım sektöründe çalışan nüfusun her geçen gün azalarak yüzde 25 seviyesine gerilediğini, bu oranın hizmet sektöründe yüzde 50 oranında olduğunu, Türkiye birçok tarım ürününde dünya sıralamalarında ilk 5'in veya 10'nun içerisindeyken, gelecek yıllarda bu oranın yüzde 15'lere düşeceğini, bu anlamda ciddi önlemler alınması gerektiğini savundu. Konuşmaların ardından, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Velioğlu, "Kırmızı et krizi'' başlıklı konferans verdi. Velioğlu, "Kırmızı et konusunda ümitsiz değiliz. Türkiye birçok tarım ürününde dünya lideridir. Et krizini de hep beraber aşmalıyız. Dünyada kırmızı ette 54. sırada yer almaktayız. Bu sıra bize yakışmıyor. Bu sıralamayı ilk 5'e, 10'a çıkarmalıyız. Amacımız sürdürebilirlik olmalıdır." diye konuştu.

Törenin sonunda, Meslekte 40 yılı tamamlayan Prof Dr. Ali Gülümser'e, 25 yılı tamamlayan Prof. Dr. Orhan Kurt'a, Prof. Dr. Neriman Beylan'a, Prof. Dr. Zeki Acar'a, Prof Dr. Ergin Öztürk'e, Doç. Dr. Tekin Kara'ya ve Yrd. Doç. Dr. İsmail Sezer'e plaket takdim edildi. Görevde yükselenler içinse biniş töreni düzenlendi. Ayrıca, Tarım Bakanlığı'ndan 'Börülce' tescili yaptıran Doç. Dr. Hatice Bozoğlu'na ve 'Kestane' tescili yaptıran Doç. Dr. Ümit Serdar'a da başarı plaketleri verildi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :