Türkiye Yazarlar Birliği 45 Yaşında

Türkiye Yazarlar Birliği 45 Yaşında

Farklı kesimlerden 14 yazarın bir araya gelmesiyle 7 Ağustos 1978’de kurulan Türkiye Yazarlar Birliği kuruluşunun 45. yılını kutluyor.

Farklı kesimlerden 14 yazarın bir araya gelmesiyle 7 Ağustos 1978’de kurulan Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşunun 45. yılını kutluyor. TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan'ın 45. yıl kutlama mesajı :

"

Öncelikle, başta kurucu ve şeref başkanımız, bu kutlu davaya ilk günkü heyecanı ile hâlâ omuz veren değerli ağabeyimiz, D. Mehmet Doğan başta olmak üzere; geçmişte sorumluluk üstlenmiş tüm genel başkanlarımıza, yönetim kurulu üyelerimize ve üyelerimize şükranlarımı sunuyorum.

“Yazarlar Birliği” adı, 1985’te Bakanlar Kurulu kararıyla “Türkiye Yazarlar Birliği”ne dönüştü. 1991’de Danıştay’ın uygun görüşü ve Bakanlar Kurulu kararı ile “kamu yararına çalışan kuruluş” olduğu tescil edildi.

44’üncü yılını bitirip 45’inci yılına giren TYB’nin büyük şehirlerimizdeki 15 şubesi, 7 temsilciliği, şair, yazar, ilim ve fikir adamlarından oluşan 2.500 üyesiyle alanında temsil gücü yüksek bir kuruluştur.

Yüzyıllar boyunca milletimize kimlik ve aidiyet kazandıran kültürümüz, sanatımız, dilimiz, edebiyatımızla ilgili yaşatıcı faaliyetler yaparak, bu mirası bize bırakan geçmiş büyüklerimiz ve yaşayan değerlerimizi korumak, gündemde tutmak sorumluluğunu üstlendik.

Kültürün, sanatın ve edebiyatın bir toplumun manevi cephesinin güçlendirilmesindeki rolünü bilerek çalışmalarımızı yürüttük.

Bu anlayış ve niyetle; kadim medeniyet mirasımızın ihyası ve günümüz imkanlarıyla daha güçlü şekilde yeniden inşasına katkı sağlamak amacıyla, 45 yılın hiçbir yılını hiçbir ayını heba etmeden; kültürümüzü, sanatımızı, edebiyatımızı, değerlerimizi, düşünce hayatımızı zenginleştirmek için çaba gösterdik.

Bütün çalışmalarımızda, faaliyetlerimizde sürekliliği gözettik. Sıradanlığa düşmeden ufuk açıcı, örnek teşkil eden faaliyetler yaptık. Türkiye’nin kültür ve sanat alanının tanziminde sağduyuyu, zevki selimi temsil ettik.

Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları değerlendirmemiz ödül doğuran bir ödüllendirme olarak kitlelere mal oldu. Türkiye’nin tek kültür ve sanat yıllığını 1984’ten beri yayınlıyoruz.

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni, “Yazar Okulu”, “Milletler Arası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi”, “Tarihi Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni”, “Ahlâk Şurası”, Edebiyat Festivali, Temel Medin Okumaları, “Genç Yazarlar Kurultayı”, “Korsan Yayınla Mücadele Çalıştayı”, “Yaşayan Yazarlara Saygı toplantıları”, “Türkçe Şûrası”, “Kültür Kervanları”, İstiklâl Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’u anma faaliyetleri başta olmak üzere ülkemiz için çok yararlı ve öncü çalışmalarımız devam ediyor.

45 yıl içinde, ecdadımızın gittiği her yerde; Balkanlardan Kafkaslara, Ortadoğu’dan Türkistan’a, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine kadar bütün gönül coğrafyamızda gerçekleştirdiğimiz bu faaliyetlerin kültür hayatımızın tamamında hissedildiğini görmek bizleri de bahtiyar etmektedir.

Gençlerle ilgili kültür sanat ve edebiyat çalışmalarının geleceğe yapılacak en büyük yatırımlardan olduğuna inanıyoruz. Gençleri kültür, sanat ve edebiyat çalışmalarına dahil etmek için oluşturduğumuz “TYB Gençlik Birimi” seminer, konferans, söyleşi ve etkinlikleriyle çalışmalarını sürdürüyor.

Görüldüğü üzere, Birlik kamu yararına üstlendiği görevleri yerine getirirken kültür, sanat, edebiyat alanının sahipsiz ve savunmasız olmadığının mücadelesini vermektedir.

Bundan sonra da aynı inanç, heyecan ve kararlılıkla; “Milli bir hassasiyetle” son derece zengin ve yoğun faaliyetlerle, ülkemize ve milli kültürümüze hizmet etmenin çabası içinde olacağız.

TYB’nin bugünlere gelmesinde emeği geçen, faaliyetlerimize katkı ve katılım sağlayan kültür hayatımızın bütün taraflarına, yazarlarımıza, sanatçılarımıza, akademisyenlerimize, ilim adamlarımıza, iş birliği yaptığımız üniversite ve yerel yöneticilere, şube başkanlarımıza, temsilcilerimize, münevverlerimize yürekten teşekkür ediyorum. Şükranlarımı sunuyorum. 07.08.2022"

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.