'Türkiye yeni bir çığır açtı'

'Türkiye yeni bir çığır açtı'

İsrail'in Gazze gemilerine saldırmasını "uranyum takası anlaşması"ndan öncelikli gören İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, "Siyonistler bu sefer dünyanın tepkisini engelleyemedi.

Asya liderlerinin, İstanbul'da pazartesi günü yapacakları uluslararası toplantı öncesi, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, aTV'ye önemli açıklamalarda bulundu. aTV Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Aktaş'ın sorularını yanıtlayan Ahmedinecad, İsrail'in yardım gemilerine yaptığı kanlı baskından uranyum takas anlaşmasına, bölgedeki terör konusundan Türkiye'nin etkinliğine kadar birçok konuda görüşlerini dile getirdi. Sadece İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın değil, Tahran sokaklarının da aslında tek gündemi var, o da Filistin. Özellikle Gazze'ye yardım için yola çıkan Mavi Marmara gemisine yapılan kanlı baskın, herkesin konuştuğu tek konu.

En vahşi cinayetlerden

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın gündeminde de, "uranyum takas planından" bile önemli konu bu. Ahmedinecad kanlı baskını, Türkiye'nin tavrını ve Başbakan Erdoğan'ın tutumunu şöyle değerlendirdi: "Siyonistler bu sefer insanların tepkilerini engelleyemedi. Bütün dünya bu sefer sesini yükseltti. Ben bu yolda şehit olanlara Allah'tan rahmet diliyorum ve onları kutluyorum. İsrail tarihin en vahşi cinayetlerinden birini işledi. Onlar ki gerçekten Gazze ablukasını delmek istediler ve başarılı oldular. Onların yolu devam edecek. İsrail'in ise Türk milleti ve devletinden çok ciddi özür dilemesi gerekiyor. Ve bu cinayette etkisi olanların hepsinin mahkemeye verilmesi gerekiyor. Aynı zamanda Gazze ablukasının da artık kaldırılması gerekiyor. Bizim Gazze'ye her zaman yardımımız oldu ve bundan sonra da olmaya devam edecek."

Sineğin aslanla oyunu

Peki, İsrail'in, her zaman dile getirildiği şekilde, bir gün İran'a saldırma planı var mı? "Tabi ki böyle bir planları, arzuları var ama, siyonist rejim buna cesaret edemez. Onlar İslam Cumhuriyeti'nin karşısında bir şey değildir. İsrail'in İran'a saldırması, bir sineğin, tavşanın, bir aslanla oynamaya kalkması gibidir." Tahran'ın bir başka önemli gündem maddesi de uranyum takas anlaşması. BM, takas anlaşmasına rağmen yaptırım uygularsa, Tahran hangi adımı atacak. Mahmud Ahmedinecad, Türkiye ve Brezilya'nın girişimleriyle yapılan bu anlaşmanın ezberleri bozduğuna ve yaptırım kararının bundan sonra kolay alınamayacağına inanıyor. Ve ardından ekliyor: Tahran bildirisi, tarihi bir bildiridir. Türkiye, Brezilya ve İran akılbirliği içinde bu bildiriyi yayınladı. Bunun amacı işbirliği ve barıştır. Allah'a şükürler olsun ki, dünya devletlerinin büyük çoğunluğu buna olumlu bakıyor. Bence ABD'de bir aşırı uç var ve bunu engellemek istiyor.

'Teröre başvuran mahkumdur'

Gündemin bir diğer maddesi ise terör. İran, PJAK operasyonları hangi aşamada ve PKK'ya nasıl bakıyor? Ahmedinecad'ın bu soruya verdiği yanıt şöyle: "Bence terörizme karşı koymak hepimizin görevidir. Bizim bölgemizde terör sorunuyla karşı karşıyayız. Her devlet kendi milletlerinin güvenliğini sağlamalıdır. En çok bu konuda terör konuşuluyor. Bugün İran, Türkiye ve Irak terörden çok zarar görüyor. Biz birbirimizle terörizme karşı işbirliği yapmamız gerekiyor. Bu terörün adı ne olursa olsun? Kim hedefine ulaşmak için teröre başvuruyorsa o mahkumdur. Dünyanın sömürgeci ükeleri bunları destekliyor."

"Obama bizden yapıcı cevap alır"

ABD Başkanı Barack Obama'nın, yaptırımlar ve İran'ın uranyum takası konusunda yapıcı bir girişimde bulunması halinde, İran'dan da yapıcı bir yanıt alacağını kaydeden Ahmedinecad, şöyle konuştu: "Biz dostluk ilişkilerine sıcak bakıyoruz. İlişkinin temelinde adalet ve karşılıklı saygı olsun. Son 30 yılın tecrübesine bakacak olursak, onlar zarar etti. Bizim tercihimiz artık Obama'nın yeni bir dünyaya adım atması. Obama değişim sloganını atarak milletinden oy istemişti. İran politikasını değiştirmezse yenilikçilik nerde kalır?"

Sabah

Etiketler :