Türkiye yüz naklinde dünyaya açılacak!

Türkiye yüz naklinde dünyaya açılacak!

Yüz ve kol naklinde büyük başarı gösteren Türkiye, bu başarısıyla dünyaya açılacak.

Sağlık Bakanlığı, yabancı uyruklu hastalara uygulanacak tedaviler için yeni ücret tarifesini belirledi. En yüksek fiyat yüz ve kol nakillerinde. Bu işi Türkiye'de yaptırmak isteyen yabancı 210 bin lirayı gözden çıkaracak.

Yüz, kol ve bacak nakilleri Türkiye'nin yüzünü güldürecek. Sağlık Bakanlığı, yabancı uyruklu hastalara uygulanacak tedaviler için ücret tarifesini güncelledi. Buna göre ücret tarifesine daha önce yer almayan yüz nakli veya kol nakli de eklendi. Tarifeye göre yabancı uyruklu bir kişinin yüz ve kol nakli yaptırabilmesi için 210 bin lirayı gözden çıkarması gerekecek.

Bakanlığın yabancı uyruklu hastalar için belirlediği nakil fiyatları dudak uçuklattı. Bakanlık turistlere nakiller için fiyatları şöyle belirledi: "Kornea nakli 4 bin TL, pankreas nakli 28 bin TL, incebağırsak nakli 100 bin TL, TAVİ nakli 135 bin TL, kol nakli 210 bin TL, yüz nakli 210 bin TL."

TÜRK VATANDAŞINA ÜCRETSİZ

Nakiller sosyal güvenlik kapsamında olması sebebiyle Türk vatandaşlara ücretsiz uygulanıyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri Türkiye'nin organ nakli bekleyen çok sayıda hastası olması nedeniyle yabancıya organ verme konusunda isteksiz davranıldığını ifade etti.

SEZARYEN 4 BİN LİRA

Fiyat listesinde doğum ve sezaryenle ilgili fiyatlar da yer aldı. Bakanlık yetkilileri yabancı uyruklu hastaların da Türk hastalar gibi sadece tıbbi zorunlulukta sezaryenle doğum yapabileceğini belirtirken doğum fiyatları şöyle belirlendi: "Müdaheli doğum (primipar) 2 bin 500 lira, müdaheli doğum (multipar) 2 bin 200 lira, normal doğum (primipar) 2 bin 200 lira, normal doğum (multipar) 2 bin 500 lira, ebe eşliğinde yapılan doğum bin 750 TL, suda doğum 3 bin 500 TL, sezaryen doğum 4 bin 125 TL, gebe takibi genel değerlendirme için muayane ve rutin tetkikler 300 TL."

SGK 46 BİN LİRA ÖDEMİŞTİ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yüz nakli ameliyatı ve sonrasında sunulan 15 günlük hizmetler için paket fiyat belirlemişti. SGK, bu tip ameliyatlarla karşılaşacak hastalar için devlet ve özel hastanelere 42 bin TL, üniversite hastanelerine ise 46 bin 200 TL ödeme yapacağını duyurmuştu. Bu kapsamda Türkiye'de ilk yüz naklinin Uğur Acar'a yapıldığı Akdeniz Üniversitesi'ne SGK tarafından 46 bin lira ödediği açıklanmıştı.

4 milyar dolar gelir bekleniyor

Sağlık Bakanlığı yetkilileri nakillerin Türkiye'de sağlık turizmine büyük katkı sağlayacağını belirtiliyor. Son yıllarda sağlık turizminde önemli bir yol kat eden Türkiye, özellikle kanser tedavisi için adeta cazibe merkezi haline geldi. 2010'da sağlık turizmi için Türkiye'yi 500 bin kişi ziyaret ederken 2011'in ilk 8 ayında bu sayı yüzde 30 arttı. Bu kişilerden yaklaşık 2 milyar dolar gelir elde edilirken 2012'de beklenen gelirin 4 milyar dolar olduğu öğrenildi.

Hayatı kitap olacak

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde 15 Mayıs’ta tam yüz nakli yapılan 35 yaşındaki Turan Çolak, Ramazan Bayramı’nı memleketi İzmir’in Kiraz ilçesi Sırımlı köyüne geçirdikten sonra, tedavisine devam etmek için Antalya’ya dönmek üzere yola çıktı. Bayramda sevdikleriyle bol bol vakit geçirerek özlem gideren Çolak, "Organ bağışı yapan aileyi arayarak bayramlarını kutladım" dedi. İlkokul mezunu Çolak, "Tamamen sağlığıma kavuştuğumda hayatımı kaleme almak istiyorum. Daha sonra da yuva kurmak" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.