"Türkiye'de Güreş Liglerinin Dünü, Bugünü ve Yarını"

"Türkiye'de Güreş Liglerinin Dünü, Bugünü ve Yarını"

"Türkiye'de Güreş Liglerinin Dünü, Bugünü ve Yarını" konulu panel düzenlendi.

Türkiye güreş ligleri Süper Ligi’nde mücadele eden kulüp teknik direktörleri ve koordinatörleri 22 Mayisda internet üzerinde yapılan panelde bir araya geldi. Türkiye de güreş liglerinin dünü bugünü ve yarını konulu panelde Bir araya gelen konuşmacılar deplasmanda Türk güreş liglerinin anlam ve önemine zerine görüşlerini ifade ettiler.

Türkiye güreş liglerinin önümüzdeki dönem içerisinde nasıl yaygınlaştırılacağını ve sürdürülebilir sistemi oturtmak amacıyla güreş Süper Ligi’nde mücadele eden takımların antrenörleri önemli noktalara dikkat çektiler.

Panele onur konuğu oturarak olarak katılan Mahmut Demir yapmış olduğu konuşmada Türk güreş liglerinin Türk güreşinin başarılı bir şekilde devamı için çok önemli olduğunu ve federasyonun çok daha profesyonel bir kurumsal sistemi oturması gerektiğinin ifade etti. Dünya ve olimpiyat şampiyonu Mahmut Demir güreş liglerine ve kulüplere mutlaka sponsor desteği sağlanmalı ve bu tür desteklerin kalıcı olması için ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Mahmut Demir ayrıca güreş eğitim merkezlerinin artık faydalı olmadığını ama olimpik merkezlerin çok faydalı olduğunu bu nedenle Türk güreş altyapısında farklı bir yapılanmaya gidilmesi gerektiğinin kaçılmaz olduğunu ifade etti.

Serbest güreş milli takım koordinatörü, milli takım eski teknik direktörü ve TEDAŞ güreş kulübü teknik direktörü Yakup Topuz da yapmış olduğu konuşmada Türk güreş liglerinin tarihsel süreç içerisinde nasıl bir değişime uğradığı ve nedenlerI üzerinde görüş bildirdi. Yakup topuz yapmış olduğu konuşmada ligler konusunda son yıllarda karşılaşılan zorluklara değindi ve TEDAŞ Spor kulübü olarak altyapıya önem verdiklerine, deplasmanlı güreş liglerinin sporcuların müsabaka ihtiyaçlarını karşılamada ve rekabet ortamlarının geliştirmesi noktasında çok faydalı olduğunu ifade etti.

Güreş federasyonu lig düzenleme kurulu başkanı saadettin Yücel‘de yapmış olduğu konuşmada son zamanlarda meydana çıkan ve karşılaşılan zorluklarla ilgili bilgi verdi. Özellikle uzun süreli milli takım kampları ve kulüplerin liglere başvuru süreci sıranda ve sonrasında katılımlar noktasında sıkıntılar ve aksamalar yaşadığını bununda düzenli olarak yapılmasında büyük engel teşkil ettiğini ifade etti. Takım sayısının sürdürülebilir şekilde lig maçlarının yapılabilmesi için büyük problem olduğunu ve ligdeki takım sayılarının azaltılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kahramanmaraş Büyükşehir belediyesi güreş koordinatörü Mustafa Orak yapmış olduğu konuşmada genç bir kulüp olmasına rağmen son 5-6 yıl içerisinde çok büyük başarılara imzalar attıklarını ama son yıllarda sporcular için müsabaka ortamlarının fazla olmamasının büyük eksiklik olduğunu vurguladı. Bu müsabaka eksikliğinin de ancak düzenli bir deplasmanlı güreş ligleri ile telafi edilebileceğini ifade etti.

En son yapılan lig müsabakalarında şampiyon olan Ankara iller bankası teknik direktörü Mehmet Türkkaya da yapmış olduğu konuşmada rekabet ortamlarının olmazsa güreşin ileri gittiğini düşünülemeyeceğini ve mutlaka rekabet ortamlarının yapılması gerektiğini altını çizdi.

Konuşmacılar yapmış olduğu yorumlarda uzun süreli milli takım kamplarının sporcu ile kulüp arasındaki bağı kopardığını bu nedenle liglerin sık sık aksamalara ve bazı kulüpler ve milli takım antrenörleri tarafından pek önüme alınmadığını vurguladılar.

Programa katılan konuşmacılar güreş liglerinin sadece sporcu ve kulüp açısından değil güreş kulüplerinin bulundukları bölgelerde ekonomik sosyal ve kültürel açıdan bir çok faydası olduğunu deplasmanlı maçlar sayesinde ev sahipliği yapan bölgelerde büyük ekonomik getirisi ve toplum açısından heyecan oluşturduğunu ifade ettiler.

Panele katılan konuşmacılar olimpiyatlar sonrasında yapılacak olan seçimlerde aday olacak başkan adaylarının (ve göreve gelecek yeni yönetimin) mutlaka deplasmanli güreş liglerine onem vermeleri gerektiğini ve bu konuda deplasmanlı güreş liglerinin tekrar hayata geçirilmesi için ciddi çalışmalar yapmaları yapmaları gerektiğinin altını çizdiler.

Panelin kaydini Youtube dan da izleyebilirisiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=5QUveV-rbnQ

193709506-10159644848253833-954544353834821899-n.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.