Türkiye'de paranın geçmediği tek köy

Türkiye'de paranın geçmediği tek köy

Milattan önce uygulanan takasla alış veriş, Lidyalıların parayı bulmasıyla sona ererken, Bitlis'in Ahlat İlçesi Seyrantepe Köyü'nde ise bu uygulama devam ediyor. Köylüler yıllardır takasla alışveriş yapıyor.

Milattan önce uygulanan takasla alış veriş, Lidyalıların parayı bulmasıyla sona ererken, Bitlis'in Ahlat İlçesi Seyrantepe Köyü'nde ise halen devam ediyor.

Kredi kartı ve nakit paranın geçmediği Seyrantepe köyünde vatandaşlar, günlük ihtiyaçlarını paradan ziyade takas usulü ile yapıyorlar. Bakkaldan günlük ihtiyaçlarını tavuk, yumurta, yün, buğday ve peynir vererek takas yöntemiyle alışverişlerini yapan vatandaşlar, adeta tarihin para icat edilmeden önceki dönemini yaşıyorlar. Çocuklar cips ve çiklet almak için yumurta, köyün hanımları ise yün, süt, peynir ve buğdayı bakkala vererek, evlerinin günlük ihtiyaçlarını karşılıyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan Seyrantepe köylüleri, her zaman nakit para bulamadıklarını belirterek, asırlardır gündelik ihtiyaçlarını takas yaprak sağladıklarını belirtiyor.

Seyrantepe köyünde bakkallık yapan Yemen Kotaz (33), köyde herkesin cebinde her zaman para olmadığını anlatarak, takasla alışveriş olmasa köy yerinde satış yapamayacağını söyledi. Takasla alışverişten memnun olduğunu anlatan Kotaz, "Takasla alışveriş dedelerimizden günümüze gelen bir gelenek oldu. Biz de bu geleneği uygulayıp devam ettiriyoruz.

Para genelde olmuyor. Köy yeridir, kuzu, yumurta, tavuk, yün, buğday ve peynir gibi malzemelerle alışverişimizi takasla yapıyoruz. Köylü aylık borçları için bazen tavuk bazen de kuzu getirerek borç defterlerini siliyor. Biz de bunu şehre götürüp satarak paraya çevirip yerine yeniden ürünler alıyoruz" dedi.

Seyrantepe halkından Nevzat Kotaz (70) ise, takasla alış verişin bu köye asırlardır yerleşen bir gelenek olduğunu, bu sistemden de oldukça memnun olduklarını söyledi. Kotaz, tüm ihtiyaçlarını bu şekilde karşıladıklarını anlattı.

Seyrantepe Köyü Muhtarı Ali Rıza Çağlar da takasla alışverişin köylerine dedelerinden kalan bir gelenek olduğunu söyledi. Çağlar, takasla alışverişin köylerine yerleşen sosyal dayanışmanın en güzel örneklerinden birisi olduğunu vurguladı.
Öte yandan köylü bay ve bayanlar ise takasla alışverişin tek olumsuz yönünün ise çocukların bazen çiklet ve cips almak için kümesten yumurta araklamaları olduğu söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :