Türkiye'den enerjide tarihi adım!

Türkiye'den enerjide tarihi adım!

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) uzun yıllardır konuşulan proje için bugün ilk adım atıldı...

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) uzun yıllardır konuşulan Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi'ne kazma vuruluyor. 

Proje için BOTAŞ ve TCC - China Tianchen Engineering Corporation firması, bugün Ankara'da bir imza töreni gerçekleştirdi. Törene, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel ve China Tianchen Engineering Şirketinin Genel Müdürü Wang Ziyuan ile Çin Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Gong Xiaosheng katıldı. 2016 yılında ilk fazlı tamamlanacak projeyle ilk planda Tuz Gölü'nün altına 500 milyon metreküp doğalgaz depolanacak. İhtiyaç olması halinde depodan sisteme günlük 40 milyon metreküp gaz verilebilecek. Proje 555 milyon 893 bin 700 ABD dolara mal olacak.

Toplantıda konuşan BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel, projenin Türkiye ile Çin Halk Cumhuryeti arasında imzalanan en büyük proje olduğunu söyledi. 2000 yılında başlayan projenin bu yıl başlanacağını kaydeden Şenel, "Proje 2016'da tamamlandığında ilk fazda 500 milyon, 2019'da tamamlandığında ise 1 milyar metreküp doğal gaz depolanacaktır." dedi. Enerji Bakanı Taner Yıldız da bu projenin uzun yıllardır gerçekleştrilmek istenen bir proje olduğunun altını çizdi. Projenin ithal edilen gazı daha da fizibilite edeceğinin kaydeden Bakan Yıldız, "Benzer bir depomuz Silivri'de var. Ancak yeterli değil. Bu depolama tesisiyle inşallah, ihtiyacımız karşılanacaktır. Türketimimizi sağlıklı şekilde yönetmek için bu son derce önemli." diye konuştu.

Fosil yakıtların kullanılmasının azalmadığını da kaydeden Yıldız, Türkiye'nin hem yenilenebilir enerji kaynaklarında hem de fosil yakıtlarda ve nükleer enerjide yatırımlarının süreceğini vurguladı. Çin ile enerji alanındaki işbirliğinin artarak devam edeceğinin altını çizen Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

"Doğalgaz, biz hükümet olduğumuzda sadece 9 ilde vardı. Şu an 72 ilimizde doğalgaz bulunuyor. Doğalgaz kullanımı her geçen gün artıyor. Bu açıdan depolama ünitelerimiz çok önemli. Çorum dışında da depolama ünitelerimizi kuracağız. BOTAŞ yatırımlarına devam edecek. Komprasör konusunda eksikliğimiz var, gecikti. Önümüzdeki yıl da onu tamamlayacağız."

"SURİYE'NİN ELEKTİRİĞİ KESİLMEYECEK"

Enerji Bakanı Yıldız, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Suriye'ye uygulanacak yaptırımlarla ilgili yaptıkları toplantı ve bu ülkeye verilen elektriğin kesilip kesilmeyeceği yönündeki soruya Yıldız, toplantının içeriğine ilişkin her hangi bir açıklamada bulunamayacağını, gerekli tüm açıklamaların Dış İşleri Bakanlığı'ndan yapılacağını söyledi. Elektriğin verilip verilmemesi ile ilgili de Suriye halkını mağdur edecek bir kesintinin söz konusu olmadığını açıkladı. Toplantının ardından, taraflar arasında iş birliği anlaşması imzalandı. Temsili açılış için kurdeleler kesildi.

DEPOLAMA İLE ARZ TALEP DENGESİ SAĞLANACAK

Depoyu yapacak Çinli firma kısa süre içerisinde çalışmalara başlayacağı öğrenildi. Proje kapsamında, Aksaray'ın Sultanhanı beldesi yakınlarında açılmış olan 2 kuyuya ek olarak 10 kuyu daha açılacak. Bakanlıktan verilen bilgiye göre proje yapım çalışmaları iki aşamada gerçekleştirilecek. Her bir aşamada 630 bin metreküp/kavern geometrik hacminde (yaklaşık 500 milyon metreküp) 6 adet kaverna (depo) oluşturulacak. 12 deponun tamamlanmasıyla yaklaşık toplam 1 milyar metreküp gaz depolama kapasitesine ulaşılacak. Böylece günlük Türkiye doğalgaz şebekesine 40 milyon metreküp gaz verilebilecek.

Kamu şirketi BOTAŞ, Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Projesi üzerinde uzun süredir çalışıyor. Doğalgazın yer altında depolanabilirliği açısından uygun olan ve Tuz Gölü'nün derinliklerinde bulunan tuz domlarının depo olarak kullanımı amacıyla geliştirilen projenin mühendislik çalışmaları daha önceden tamamlanmıştı. Projenin yapımı için Dünya Bankası'ndan da kredi sağlandı. Projenin hedefi, doğalgaz sisteminin arz-talep dengelemesini sağlamak.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.