Türkiye'den İsrail'e ikinci şok

Türkiye'den İsrail'e ikinci şok

Türkiye'deki tatbikata istenmeyen İsrail'e ikinci darbe.. Türkiye'nin aldığı yeni karar İsrail'de soğuk duş etkisi yaptı.

İsrail'in katılacağı Anadolu Kartalı tatbikatının uluslararası bölümünü iptal eden Türkiye, Suriye ile ortak tatbikat yapma kararı aldı. İki ülke arasında güvenlik alanında işbirliği anlaşması da imzalanacak.

İsrail'in katılacağı Anadolu Kartalı tatbikatının uluslararası bölümünü iptal eden Türkiye'nin Suriye ile geniş kapsamlı ortak tatbikat yapacağı bildirildi.

İptal edilen tatbikatla ilgili, ABD'den de bir açıklama geldi. Bakanlık Sözcüsü Philip Crowley, tatbikatın Türk Hükümeti'nin kararıyla ertelendiğini belirterek, "Davetli bir ülke için, son dakikada böyle bir tatbikatın katılımcı listesinden çıkarılması yakışık değil" diye konuştu.

ABD: YAKIŞIK DEĞİL

Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen günlük basın toplantısında konuyla ilgili soruyu yanıtlayan Crowley, "Tatbikat, Türk Hükümetinin kararıyla ertelendi. Bir ülkenin davet edildiği ve daha sonra son dakikada davetli listesinden çıkarılıp çıkarılmadığı konusuna gelince, bizce herhangi bir ülke için, böyle bir tatbikatın katılımcı listesinden son dakikada çıkarılması yakışık değil" diye konuştu. Crowley, "bu ülkenin İsrail olup olmadığı" sorusuna, 'evet' yanıtını verdi.

"TÜRKİYE HİÇBİR ŞEYDEN ÇEKİNMİYOR"

Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na da, İsrail'in katılacağı tatbikatının uluslararası bölününün iptal edilmesine yönelik olarak "İsrail'in lobi çalışmalarından çekiniyor musunuz?" sorusu soruldu.

Davutoğlu cevap olarak, "Herhangi bir ülke, mezhebi kökeni ne olursa olsun, olumlu bir tutum sergilediğinde bizim yaklaşımımız da olumlu olur. Ama bölge açısından olumsuz tutum sergilerse biz de tepkimizi gösteririz" yanıtını verdi. Davutoğlu ayrıca, Türkiye'nin hiçbir şeyden çekinmediğinin de altını çizdi.

30’U AŞKIN İMZA

Tatbikat kararının yanında, Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nda, iki ülke arasında 30'u aşkın anlaşma, protokol ve mutabakat zaptının imzalanması kararlaştırıldı.

Derli toplu bir güvenlik anlaşması üzerinde çalıştıklarını belirten İçişleri Bakanı Atalay, anlaşmanın terörün yanı sıra uyuşturucu kaçakçılığı, yasadışı göç gibi diğer suç türleriyle mücadeleyi de içine alacağını söyledi.

Bakan Atalay, anlaşmanın Başbakan Erdoğan'ın aralık ayında Suriye'ye yapacağı ziyaret sırasında da imzalanabileceğini kaydetti.

Atalay, Suriye'nin 2003'ten bu yana 77'si PKK terör örgütü mensubu toplam 122 teröristi Türkiye'ye iade ettiğini duyurdu.

Etiketler :