Türkiye’nin 5’inci nesil savaş uçağı Milli Muharip Uçak’ta (MMU) önemli bir viraj dönüldü.

Türkiye’nin 5’inci nesil savaş uçağı Milli Muharip Uçak’ta (MMU) önemli bir viraj dönüldü.

MMU’nun beyni olarak nitelendirilen görev bilgisayarı TÜBİTAK BİLGEM tarafından başarıyla üretildi.

Türkiye’nin 5’inci nesil savaş uçağı Milli Muharip Uçak’ta (MMU) önemli bir viraj dönüldü. MMU’nun beyni olarak nitelendirilen görev bilgisayarı TÜBİTAK BİLGEM tarafından başarıyla üretildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, MMU’nun görev bilgisayarını Meclis’e getirdi. TBMM’de bütçe görüşmeleri öncesinde Bakan Varank’ın konuşma yapacağı masanın önündeki sehpaya üstü örtülü bir kutu konuldu. Bakan Varank’ın konuşması sırasında örtü açıldı ve MMU’nun görev bilgisayarı ortaya çıkarak milletvekillerine tanıtıldı.

Bakan Varank bu sırada konuşmasına devam ederken, 5’inci nesil bir savaş uçağı olacak MMU’nun görev bilgisayarını başarıyla ürettiklerini ifade etti ve “Zamanından önce TUSAŞ’a teslim ettik. Bu oldukça stratejik teknoloji harikası görev bilgisayarında çalışan gerçek zamanlı işletim sisteminin çok çekirdekli sürümünü de yine bizim mühendislerimiz geliştirdi.” ifadesini kullandı.

Kritik yazılımlar yüklenebilecek

MMU’nun görev bilgisayarı TÜBİTAK BİLGEM tarafından tasarlandı ve geliştirildi. Görev bilgisayarı; yüksek hesaplama ve iletişim kabiliyetine sahip olacak. Görev bilgisayarına kritik yazılımlar yüklenebilecek. Bilgisayar, güçlü ve çok fonksiyonlu modüler işlemci ünitesi barındıracak. Motor çalıştırma, görev sistemleri ve hava aracı yönetim sistemleri arayüz ve foksiyonlarını bu bilgisayar gerçekleştirecek.

Proje sonunda ortaya çıkacak prototip 18 Mart 2023 Hangar Çıkışı gösteriminde kullanılacak.

F-16’ların yerine geçecek

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan ve geliştirilen bir savaş uçağının üretilmesi ve bu uçağı tasarlayıp geliştirebilecek insan gücü ve altyapının oluşturulması hedefinin sonucu olarak MMU Projesi hayata geçirildi. TUSAŞ’ın ana yüklenicisi olduğu MMU’nun, 2030’lu yıllarda F-16 savaş uçaklarının yerini alması planlanıyor.

Yeni teknolojik kabiliyetler

MMU ile birlikte Türkiye; 5’inci nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülke arasında yerini alacak. Ayrıca; düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi alanlarda kabiliyetler kazanacak.

Projede yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknoloji alanlarındaki kazanılacak kabiliyetlerle Türkiye; dünyada ABD, Rusya, Çin vb. 5’inci nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülkeler arasında yerini alacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.