Türkiye'nin başkanlık sistemine geçebilmesi için

Türkiye'nin başkanlık sistemine geçebilmesi için

Numan Kurtulmuş: Türkiye'nin başkanlık sistemine geçebilmesi için...

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin başkanlık sistemine geçebilmesi için Anayasa başta olmak üzere tüm yasaların yeniden yapılması gerektiğini söyledi.

Avrupa Demokrasi Vakfı'nın (ADV) bir grup etkinliği kapsamında Almanya'da bulunan Kurtulmuş, İhlas Medya Holding'in Frankfurt'ta bulunan Avrupa Genel Merkezi'ni ziyaret etti. Ziyareti esnasında İhlas Medya Holding Avrupa Genel Müdürü Kenan Kubilay'ı da ziyaret eden HAS Parti Genel Başkanı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, Türkiye'nin halkın tam iradesini yansıtan bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Başkanlık sisteminin ileri demokrasi ürünü olduğunu, ancak şu anda Türkiye'nin mevcut sisteminin bu sisteme müsait olmadığını kaydeden Kurtulmuş, "İleri bir demokrasi için icra makamının doğrudan doğruya millet tarafından seçilmesi d üşünülebilir ve bu önemli bir adımdır, ileri demokrasinin bir göstergesidir. Ancak bugünkü Türkiye'de maalesef toplumsal siyasal yapı, bütünüyle 12 Eylül rejiminin getirdiği bir anayasanın ürünüdür. Türkiye'nin siyasi yapısı, seçim sistemi, sendikalar yasası, toplu iş sözleşmesi yasası, toplantı gösteri yasası, meclis içtüzüğü, yani tüm sistemi belirleyen tüm yasalar 12 Eylül darbesinin yasasıdır" diye konuştu.

"DARBE ANAYASASI ÇÖPE ATILMALI"

12 Eylül yönetiminin yasaları ortaya koyarken halkı devre dışı bıraktığını ifade eden Kurtulmuş, "Böylece halk sadece bir oy mekanizmasına dönüştürüldü. Bu sistemde millet yok. Bu otoriter yapı sürdüğü müddetçe Türkiye başkanlık sistemine geçemez. Önce Türkiye'nin Anayasası başta olmak üzere, tüm bu demokratik yapısını iyi analiz etmemiz lazım. 12 Eylül'ün siyasal sistemini çöp tenekesine atmamız lazım. Yeni millet egemenliğini kayıtsız şartsız esas alan, vesayetçi sistem yerine millet egemenliği üzerine kurulu, Anayasa ve yasalar oluşturmamız gerekir. Ondan sonra Türkiye başkanlık sistemini kurabilir" diye konuştu. Söz konusu adımları atmadan başkanlık sistemine geçilmesiyle seçimle iş başına gelen krallıkların oluşacağını dile getiren Kurtulmuş, "Bunu Sayın Başbakan Erdoğan'ın şahsı için söylemiyorum. Bu yapı içerisinde beni de devlet başkanı olarak seçerseniz hiçbir şey fark etmez. Sistemin antidemokratik olduğu bir yapı içerisinde başkanlık sistemi mutlaka krallık ortaya çıkarır. Yani halkın oyuyla seçilmiş çok daha güçlü bir krallık mekanizması ortaya çıkar ki, bu da demokrasi için kayıp olur" dedi. Kurtulmuş, Osmanlı'nın Tanzimat döneminden beri anayasa çalışmalarının hep halk dışı odaklar tarafından yaptırıldığını belirterek, "Artık Anayasa'yı millet yapmalıdır" dedi.

"HAS PARTİ TÜRKİYE SENTEZİ OLUŞTURUYOR"

HAS Parti'nin kısa zamanda teşkilatlandığını ve 12 Haziran'da yapılacak genel seçimlere hazırlandığını da ifade eden Numan Kurtulmuş, "Kısa bir sürede beklentilerimiz gerçekleşiyor. Türkiye bir anlamda büyük bir sentezi oluşturuyor. Bireysel tecrübeleri farklı olan, iş dünyasından üniversite çevrelerine kadar çok farklı kesimlerden isimler partimizi kurdular. Eşit ve özgür yurttaşlık temelinde yeni bir Türkiye inşa etmek istiyoruz. Siyasi ve hukuki reformlar, gerçekten ileri bir demokrasi standardını ortaya koymalıdır. Tüm zenginliğimizin tüm toplumun katmanları tarafından hakça paylaşıldığı bir sistem olmalıdır. En tabii temel insani değerlerin çatısı altında bir araya geldik. Biz bu programı savunarak Türkiye'de yeni bir toplumsal sentezini ortaya koyuyoruz" dedi. HAS Partisi'nin kuruluşundan buyana birkaç aylık zaman zarfında beklentilerin çok üzerinde mesafe kat ettiklerini kaydeden Kurtulmuş, "Bundan sonra HAS Partisi sözleri, yöntemiyle ve siyasetiyle seçimlere en iddialı şekilde hazırlanan partilerden birisi olacaktır. Çok farklı toplumsal kesimlerle her gün iç içeyiz. Toplumun HAS Parti'ye biçtiği bir görev ve mesaj var: O da, 'Bundan sonra iktidarın merkezi sizsiniz. İktidara geldiğinizde hiçbir mazeret üretmeden Türkiye'nin sorunlarını çözeceksiniz.' HAS Parti'nin hedefi bundan sonra iktidarın merkezini oluşturmaktır" şeklinde konuştu.
 

Etiketler :