Türkiye'nin dev hazinesi

Türkiye'nin dev hazinesi

Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ortak çalışmaları Türkiye'nin hazineleri tek tek ortaya çıkarıyor.

Yeni yasa taslağına göre 2B arazilerinin

satışında rayiç değer esas alınacak. Arazilerin satışından 16 milyar lirası İstanbul’dan olmak üzere Türkiye genelinde 26 milyar liralık kaynak bekleniyor. Torba yasadan sonra Türkiye ekonomisine ikinci büyük kaynak girişini sağlayacak 2B arazilerinin satışını düzenleyen yasa tasarısı taslağı tamamlandı.

Önümüzdeki ay Meclis’te

Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı taslağa son şekli verildi. “Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı” adını taşıyan düzenleme toplam 15 maddeden oluşuyor. Taslak, Bakanlar Kurulu’ndaki imza sürecinin tamamlanmasının ardından önümüzdeki ay tasarı olarak Meclis’e sunulacak.

Başvuru yapılması şart

Taslağa göre, 2B arazilerinin satışında “rayiç değer” yani piyasa değeri esas alınacak. Buna göre, daha önce emlak vergisi değeri üzerinden satılması yönündeki görüşler kabul edilmemiş oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sadece İstanbul’da rayiç değerle 16,2 milyar liralık 2B arazisi tespiti yapmış, ancak emlak vergisi değeri üzerinden bu arazilerin sadece 2,2milyar lira edeceği hesabını yapmıştı. Son kararın rayiç değer olarak belirlenmesiyle 2B arazisi satışından Türkiye genelinden yaklaşık 25-26 milyar liralık kaynak elde edileceği hesaplandı. Taslağa göre, 2B arazilerini belediye sınırları içerisinde yerleşim yeri, belediye sınırları dışında ise tarla, bağ, bahçe,meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık (Antep veya çam fıstığı) gibi çeşitli tarımsal amaçla ya da yerleşim yeri olarak kullandığı tespit edilenler “hak sahibi” sayılacak.Hak sahipleri, yasa çıktıktan sonra en geç bir ay içerisinde idarelere başvurarak rayiç bedel üzerinden arazilerin kendilerine satılmasını talep edebilecekler. Satış işlemi, başvurudan itibaren en geç 6 ay içerisinde sonuçlandırılacak.

PEŞİN YA DA 8 TAKSİT

Başvuru sahiplerinden daha sonra satış bedelinden düşmek üzere, belediye sınırı içindeki araziler için 2 bin, dışındaki tarla veya bahçeler için ise bin lira başvuru bedeli alınacak. Satış bedeli peşin ya da taksitle ödenecek. Peşin ödeme için hak sahiplerine 2 ay süre verilecek. Taksit durumunda ise borcun yüzde 10’u 2 ay içinde; kalanı ise en fazla 4 yılda ve 8 eşit taksitte kanuni faiziyle birlikte ödenecek. Bedelsiz iade imkanı Tapu kayıtlarında sahip olduğu arazi üzerinde 2B şerhi konulmuş arazilerin satışında emlak vergisi değerinin yarısı üzerinden bedel belirlenecek. 2B alanlarından devlet tarafından satılan, dağıtılan, iskanen verilen ya da özelleştirme yoluyla satılanlar ile hisseleri devredilenlerin tapu kayıtları ise geçerli sayılacak. Bu araziler sahiplerine “bedelsiz” iade edilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.