Türkiye'nin ekonomik atağı dış basında

Türkiye'nin ekonomik atağı dış basında

La Tercera gazetesi Türkiye'nin Latin Amerika'da dev ekonomileri ile var olan Çin ve Rusya ile yarıştığını yazdı. İşte o analiz...

Latin Amerika'ya güçlü yatırımlarla iniş yapmış olan iki büyük rakip olan Çin ve Rusya ile baş etmesi gerekmesine rağmen Ankara hükûmeti, bu bölgedeki artan diplomatik varlığını ortaya koyuyor. İki yıl önce Latin Amerika'da sadece beş Türk büyükelçi olsa da bugün bu sayı 12'ye ulaşmış durumda ve yeni diplomatik merkezler açma projeleri mevcut.

Türk dizileri, beş yıldan beri bütün dünyada, kulağa ve göze hitap eden pazara büyük bir güçle giriş yapıyor. Şili de “Binbir Gece”nin başarısından sonra bundan mahrum kalmıyor.

Ancak dizi konusu, Türkiye'nin bölgeye yeni çıkarmasının göstergelerinden sadece biri. Türk Dışişleri Bakanlığının Latin Amerika Genel Müdürü Ali Kaya Savut'un şöyle özetlediği bir ilgi: “Kültürümüzü yaymak ve bütün kıtalara açılmak istiyoruz. Latin Amerika'da ilerlemek bizi çok alakadar ediyor.”

Bölgeye güçlü yatırımlarla iniş yapmış olan iki büyük rakiple (Çin ve Rusya) baş etmesi gerekmesine rağmen Ankara hükûmeti, bu bölgedeki artan diplomatik varlığını ortaya koyuyor. İki yıl önce Latin Amerika'da sadece beş Türk büyükelçi olsa da bugün bu sayı 12'ye ulaşmış durumda ve yeni diplomatik merkezler açma projeleri mevcut.

La Plata Ulusal Üniversitesinin Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü Türk Çalışmaları Birimi Sekreteri Ariel Gonzalez Levaggi’ye göre bölgenin birkaç yıl önce Türkiye dış politikasının "uzak sahnelerinden biri" olmasına rağmen bugün "Latin Amerika ve Karayipler, Türk diplomasisinin yeni sınırlarına dönüştü".

Gonzalez Levaggi, dönüm noktasının 2006'da, Türkiye'nin Amerika'ya doğru Ticari Genişleme Stratejisinin ortaya koyulması olduğunu belirtiyor. Bu strateji sayesinde Avrasya ülkesi; ticari heyetler, resmî ziyaretler ve düzeyi yıldan yıla artan akademik seminerler gibi bir dizi faaliyete hız verdi. Aynı şekilde, 2012'de bir önceki yıla oranla yüzde 12 artan ikili ilişkiler, uluslararası krizin ortasında 8 milyar 100 milyon dolara ulaştı.

Türkiye, siyaset veya strateji üzerinden ekonomik ajandasına ayrıcalık tanıyarak 2013'te gözlemci devlet olarak Pasifik İttifakına katıldı. Meksika, Kolombiya, Peru ve Şili'den oluşan blok, bir yıl önce İstanbul'da ortak bir ticaret ve yatırım ofisi açmayı kararlaştırmıştı.

Şili, 2009'da, Türkiye ile bir serbest ticaret anlaşması (STA) imzalayan ilk bölge ülkesi oldu. Bu anlaşma, 2011'de yürürlüğe girdi. Şili Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğünün verilerine göre ticari mübadele, bir önceki yıla oranla sadece 2012 yılında yüzde 8,7'lik bir artışla 679 milyon dolara ulaştı. Türkiye, Kolombiya ile bir STA imzalamak üzere müzakerelerin son etabında bulunuyorken Peru ve Meksika ile de ikili anlaşmalar yapmak için görüşmelere başlamak amacıyla girişimlerini yürütüyor.

Türkiye'nin İşbirliği Ajansı da Meksika, Arjantin, Şili, Guatemala ve Dominik Cumhuriyeti'nde 650 iş birliği projesi yürütüyor. Bu arada Türkiye'nin askerî sanayi devi ASELSAN, Brezilya ve Uruguay'ın sınır bölgeleri için güvenlik sistemleri sattı. ASELSAN’ın Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, Şirketinin önümüzdeki yıllarda ekipmanlar göndermek için Şili, Kolombiya ve Peru hükûmetleri ve bu ülkelerin Silahlı Kuvvetleri ile görüşmeler yürüttüğünü söyledi.

Ancak Latin Amerika'ya sadece ASELSAN'ın son teknolojiye sahip ekipman ve radarları değil Türk Hava Yollarının uçuşları da geliyor. Şirketin Genel Müdürü Temel Kotil, Türk Hava Yollarının, önümüzdeki yılın ortalarında İstanbul-Bogota seferleriyle Kolombiya'ya iniş yapacağını açıkladı. Kotil, “Bölgeye büyük bir yayılma planlıyoruz. Şimdiye kadar Buenos Aires ve Sao Paulo'ya ulaştık ancak önümüzdeki yıl, Meksika ve Küba'ya, kısa bir süre sonra da Şili'ye girmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.