Türkiye’nin en büyük su bazlı boyama tesisi MOBİBOYA açıldı

Türkiye’nin en büyük su bazlı boyama tesisi MOBİBOYA açıldı

Bakan Varank, yaklaşık 7 milyon avro yatırımla gerçekleşen mobilya ve metal boyama üssünün başta KOBİ'ler olmak üzere tüm işletmelere önemli fırsatlar sunacağını belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında kurulan, Türkiye’nin en büyük su bazlı boyama tesisi MOBİBOYA Ortak Kullanım Tesisi'nin açılışını yaptı. Bakan Varank, yaklaşık 7 milyon avro yatırımla gerçekleşen mobilya ve metal boyama üssünün başta KOBİ'ler olmak üzere tüm işletmelere önemli fırsatlar sunacağını belirtti.

Bakan Varank, Mobilyacılar Sitesi'ndeki Mobilya ve Metal Boyama Ortak Kullanım Tesisi'nin (MOBİBOYA) açılışına ve toplu açılış törenine katıldı. Oymaağaç mevkisindeki tesisin açılışında konuşan Varank, Togg'un Türkiye Yüzyılı'nın ilk fotoğrafı olduğunu, gün geçtikçe bu fotoğraf karelerine yenilerinin eklendiğini, Togg'un heyecanı bitmeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yusufeli'ndeki dünyanın en yüksek yedinci barajının açılışını yaptığını anımsattı.

BÜYÜK VİZYON

İnsansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma'nın ilk uçuşunu gerçekleştirdiğini belirten Varank, "Bazı teknolojiler vardır ki geliştirdiğinizde sadece bir ürün elde etmezsiniz. Bütün bir sistemi değiştirirsiniz. Oyunun kurallarını baştan yazarsınız. Geçtiğimiz hafta aynı şeyi Togg için demiştim. İşte Kızılelma da bu müstesna teknolojilerden bir tanesi. Bu teknoloji, sadece ülkemizin topraklarını savunmasında eli ayağı olmayacak, aynı zamanda savunma sanayi için büyük bir vizyon ortaya koyacak. ASELSAN'ı, ROKETSAN'ı, ASPİLSAN'ı yeni atılımlar yapmaya zorlayacak. Savunma sanayi tedarikçilerini topyekun dönüştürecek." diye konuştu.

470 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Bugün Kayseri'de açılışı yapılan eserlerin güncel yatırım tutarının yaklaşık 470 milyon lira olduğunu aktaran Bakan Varank, bunların arasında ORAN Kalkınma Ajansının desteklediği 15 milyon lira bütçeli 6 proje bulunduğunu bildirdi.

GÜCÜNE GÜÇ KATACAK

Bu tesislerle istihdamdan verimliliğe, tarımdan süt işleme tesislerine kadar Kayseri'nin çeşitli ihtiyaçlarına çözüm üretildiğini anlatan Varank, "Bugün Kayseri sanayisinin gücüne güç katacak 3 yeni özel sektör fabrikasının da açılışını gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 245 milyon liralık yatırımla hayata geçen bu fabrikalar, şu an için 570 vatandaşımıza ekmek kapısı oldu." dedi.

MOBİLYA EKOSİSTEMİ İLERİYE TAŞINACAK

Bakan Varank, Avrupa Birliği ortaklığında yaklaşık 7 milyon avro yatırımla gerçekleşen mobilya ve metal boyama üssünün başta KOBİ'ler olmak üzere tüm işletmelere önemli fırsatlar sunacağını belirtti.

TÜRKİYE’NİN BİR NUMARASI

Kayseri'nin mobilya üretiminde lokomotif şehirlerden olduğunu vurgulayan Varank, "Türkiye'nin bir numarası. Ülkemizdeki 20 büyük mobilya üreticisinin 11'i burada üretim yapıyor. Türkiye'de üretilen her 2 sandalyeden 1'i, 10 kanepeden 7'si, 4 bazadan 1'i, 2 yaylı yataktan 1'i Kayseri'den çıkıyor. İşte MOBİBOYA projesiyle mobilya ekosistemini ileriye taşıyacak Türkiye'nin en büyük su bazlı boyama altyapısını kurduk. Burada sıfır atık ve yüzde 100 verimlilik felsefesiyle yola çıkıldı. Tüm boyama işlemleri akıllı robotlarla ve programlanabilir makinelerle yönetiliyor. Ahşap, panel, MDF, sunta, metal, cam, fiberglass, otomotiv parçaları, tır brandaları, sandalye, masa ve pencere gibi ürünlerin boyama süreçleri tam otomatik makinelerle tamamlanıyor. 360 derece boya robotu ile konveyörler üzerinde taşınan malzemeler boyanabiliyor. Dijital baskı ünitesi ile ürünler üzerine yüksek kaliteli baskılar yapılabiliyor." ifadelerini kullandı.

MOBİLYA SEKTÖRÜ

Türkiye'de mobilya sektörünün sürekli geliştiğini belirten Varank, 2001 yılında 192 milyon dolar olan sektör ihracatının 2022 yılında 4,8 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Ancak hala bazı tekelleri kırma noktasında gayret gösterilmesi gerektiğini dile getiren Varank, "Şüphesiz Türkiye, mobilya sektöründe yükselen bir değer olarak bu gerçekleri tersyüz edebilir. Kalıcı olabilmek istiyorsak yüksek teknolojiye yatırım yapmak zorundayız. Katma değeri artırmak zorundayız." ifadelerini kullandı.

AR-GE PROJELERİ

Bakan Varank, bir ürünle beş yıl, on yıl para kazanılan dönemlerin geride kaldığını, insanların sürekli yenilik beklediğini, inovatif ürünler aradığını belirtti. Türkiye'deki mobilya ekosisteminin bu dinamizme ve yetkinliğe sahip olduğunu vurgulayan Varank, "Biz bu süreçleri hızlandırmak için her zaman sizlerin yanında olmaya özen gösteriyoruz. Bakınız son 19 yılda TÜBİTAK ile mobilya imalatı alanındaki AR-GE projelerine yaklaşık 60 milyon lira destek verdik. Bu alanda Bakanlığımız destekli AR-GE ve tasarım merkezlerinin sayısı 28'e ulaştı. Göreceksiniz bu rakamlar çok daha yukarılara çıkacak." diye konuştu.

KALKINMA AJANSLARINDAN MOBİLYA SEKTÖRÜNE DESTEK

Kalkınma ajanslarının bugüne kadar mobilya sektörüne yönelik yürütülen 415 projeye 326 milyon lira kaynak aktardığını anlatan Varank, "Geçtiğimiz 10 yılda mobilya imalatına yönelik düzenlediğimiz 1478 yatırım teşvik belgesi ile 18 milyar liralık sabit yatırımın ve 39 bin istihdamın önünü açtık. Son 4 yılda KOSGEB eliyle sektörde faaliyet gösteren 9 bin 250 işletmeye güncel rakamlarla 750 milyon lira destek ödemesi gerçekleştirdik." dedi.

KAYSERİ’YE 4. OSB

Kayseri-Sivas yolu Güneşli mevkisinde kurulması planlanan yeni OSB ile Kayseri'deki OSB sayısının 4'e çıkacağını aktaran Bakan Varank, "Yeni OSB'de hedefimiz, orta yüksek ve yüksek teknolojili üretim yapısına sahip yeni işletmeler ortaya çıkarmak. Buradaki yatırımlar tamamlandığında 38 bin vatandaşımıza daha istihdam imkanı sağlamış olacağız." ifadelerini kullandı.

TARIMA DAYALI SERA İHTİSAS OSB

Kayseri'de tarımsal üretimin daha da yaygınlaşması için modern teknolojik sera ve iyi tarım uygulamalarının geliştirilmesi amacıyla Tarıma Dayalı Sera İhtisas OSB'nin kurulacağını belirten Varank, fizibilite çalışması tamamlanan OSB için ilk aşamada 81 milyon liralık yatırım yapılacağını dile getirdi. Söz konusu projenin tamamlanması ile Kayseri'nin gıda satış ve ihracatında yüzde 25 artış gerçekleşmesini beklediklerine işaret eden Bakan Varank, Kayseri'nin yapılan yatırımlara her zaman misliyle karşılık verdiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Bakan Varank, Vali Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AK Parti Kayseri milletvekillerinin katılımıyla tesisin açılış kurdelesini kesti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.