Türkiye'nin en büyük umudu

Türkiye'nin en büyük umudu

Enerjide dışa bağımlılığı sona erdirmek için Türkiye'nin büyük umut bağladığı Karadeniz'de petrol arama çalışmaları 2010'un Şubat ayında başlıyor.

 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Brezilyalı ortağı Petrobras ile ilk çalışmayı Sinop açıklarında yapacak. Zaman'ın haberine göre, Petrobras'ın sondaj-arama gemisi Leiv Eiriksson Platformu'nun Boğazlar'dan geçirilmesi hazırlıkları da Norveç'te sürüyor. 2 bin 500 metre derinlikte sondaj yapabilen platformun Boğaz köprülerinin altından geçebilmesi için kulesi kesiliyor.

Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023'te petrol ihtiyacını Karadeniz'den karşılamak için başlatılan çalışmalar somutlaşıyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Karadeniz'de kendisine ait ruhsat sahalarında petrol araması yapmak için Brezilyalı petrol devi Petrobras şirketiyle işbirliği kararı aldı. İki şirket bu kapsamda Nisan 2009'da da Kule Paylaşım Anlaşması'na (Rig Farmout Agreement) imza attı. İmzayla Petrobras nisan ayında Karadeniz'de TPAO ile ortak olduğu Sinop blokunda yükümlülük kuyusunu açmak üzere Ocean Rig firmasının Leiv Eiriksson sondaj platformuyla anlaşma yaptı. Kule Paylaşım Anlaşması ile, platformun Türkiye Petrolleri tarafından Karadeniz'deki başka alanlarda kullanılması mümkün hale getirildi. Bir kuyuluk yapılan anlaşmanın kapsamı istenirse ileride artırılabilecek. Enerji Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre petrol araması yapacak dev platform aralık sonunda Çanakkale ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Karadeniz'e açılacak. Ancak platformun Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin altından geçebilmesi için kulelerinin kesilmesi gerekiyor. Bu işlem tamamlandıktan sonra Leiv Eiriksson Platformu, iki destek gemisiyle Karadeniz'e açılacak. Daha sonra herhangi bir limana uğramadan gemilerin yardımıyla kule yeniden monte edilecek.

Enerji Bakanlığı, geminin Karadeniz'de çalışmaları sırasında yapılacak askerî tatbikatlar için Genelkurmay Başkanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gibi askerî kurumlarla yazışmalar yapıyor. Böylece, petrol aramaları sırasında bölgede yapılabilecek askerî tatbikatlarda problem yaşanmasının önüne geçilecek. Ayrıca İçişleri, Dışişleri ve Çalışma bakanlıkları ile Denizcilik Müsteşarlığı da projeyle ilgili bilgilendiriliyor.

Aramayı Brezilyalı Petrobras yapacak

Petrobras'ın Karadeniz'e getireceği Leiv Eiriksson Platformu 7 bin 500 feet (2 bin 500 metre) su derinliklerinde sondaj yapabiliyor. Plaformun İstanbul Boğazı giriş ve çıkışında kulesinin kesilmesi ve yeniden monte edilmesi gerekiyor. Bu işlem için dev platformun yanında Mv Siem Lousia ve Mv Biem Danis isimli iki destek gemisi de hazır bulunuyor. Kulelerin kesimi ve yeniden eklenmesi çalışmaları herhangi bir limana yanaşmadan yapılıyor. Leiv Eiriksson'un çalışmaları sırasında lojistik ulaşım Sam-sun'da kurulacak helikopter pisti üzerinden sağlanacak.


 

Etiketler :