Türkiye'nin il il telekulak haritası

Türkiye'nin il il telekulak haritası

Yargıtay ve İstanbul Başsavcısı'nın dinlenmesinin ardından gözler telekulağa çevrildi. Bu alanda rekor Ankara ve İstanbul'da.

Önder Şuşoğlu'nun haberi...

Yargıtay ve İstanbul Başsavcısı'nın dinlenmesinin ardından gözler telekulağa çevrildi. Bu alanda rekor Ankara ve İstanbul'da. Başkent'te 11, İstanbul'da 9 merkezdedört ayrı birimde dinleme yapılıyor.

Türkiye yine 'dinleme' skandallarıyla çalkalanıyor. Daha önce Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt'ün, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın 'dinleniyorum' iddialarının ardından önceki gün de Yargıtay'ın ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in dinlendiği ortaya çıkmıştı.

Özellikle 'Ergenekon' operasyonlarından sonra ortaya çıkan belgeler ve iddialar, Türkiye'deki telefon dinlemelerinin illegal olarak da yapıldığını gözler önüne sermişti.

Türkiye'de Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Jandarma, Emniyet birimlerinde telefon dinlemeleri Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile koordineli yapılıyor.

Türkiye'de dinleme merkezlerinin en çok bulunduğu il Ankara ve İstanbul. Suç oranın daha düşük olduğu illerde ise iki ayrı şubede teknik takip merkezi bulunuyor.

TİB'LE ORTAK

Birimler telefon dinlemesi için önce mahkeme kararı çıkartıyorlar. Bu karar ve dinlenecek olan kişilerin telefonu TİB'e gönderiliyor. Buradaki tüm görüşmeler kaydedilerek aynı anda dinleme talebinde bulunan birimin ekranına düşüyor.

NÜFUSUN BİNDE BİRİ

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın yasadışı dinlendiği iddiası üzerine kurulan TBMM Telekulak Araştırma Komisyonu'nda 11 Haziran 2008'de bilgi vermişti.

Yargı kararıyla bir yılda kayda alınan dinlemelerin sayısının nüfusun binde biri olduğunu anlatan Şimşek, şunları söylemişti: 'Bizden isteyen kurum hangisiyse, MİT, Emniyet veya Jandarmaya gönderiyoruz. Avrupa'da en az dileme yapılan ülkelerden birisi Türkiye'dir.

Bir yılda yargı kararıyla kayda alınan dinlemelerin sayısı aşağı yukarı nüfusun binde biridir (70 bin). Bizdeki kaydı olduğu gibi iletiyoruz. Kaydın dinlenmesi, çözülmesi, imha edilmesi tamamen bizim dışımızdadır.

Eğer bunlarla ilgili bir sızma oluyorsa bizimle ilgisi yok. Biz olduğu gibi kurumlara veriyoruz. Biz kimleri kayda aldığımızı da bilmeyiz.

Yani verilen numara milletvekiline mi ait, bakana mı ait biz bunu bilmeyiz. Bize sadece numara gönderilir. Teknik takip tamamen bizim dışımızda.

MİT, Emniyet ve Jandarma özel izinle teknik takip ve ortam dinlemesi yapıyorlar. Bazı kurumlarda mobil dinleme cihazları olduğunu da duyuyoruz.'

YER GÖK DİNLİYOR

ANKARA'DA 11 NOKTA


Genelkurmay Başkanlığı

MİT İstihbarat Daire Başkanlığı

Kaçakçılık Org. Suç. Müc. Daire Başk.

Asayiş Daire Başkanlığı

Emniyet Müdürlüğü bünyesinde İstihbarat, Terör, Mali, Narkotik, Organize, Asayiş Şube Müdürlükleri.

İSTANBUL'DA 9 NOKTA

İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde:
İstihbarat, Terör,
Mali, Narkotik,
Organize, Asayiş ve
Bilişim Şube Müdürlüklerinde teknik takip yapılıyor.
MİT İstanbul Bölge Müdürlüğü
İl Jandarma Komutanlığı

SUÇ ORANI YÜKSEK İLLER

İzmir, Antalya, Bursa, Adana, Konya, Sivas, Trabzon, Kocaeli, Diyarbakır, Eskişehir: Asayiş, Terör, İstihbarat ve Kaçakçılık şubelerinde

Akşam

Etiketler :