Türkiye'nin kalp pilli en küçük hastası

Türkiye'nin kalp pilli en küçük hastası

Ankara'da, kalp ritminde bozuklukla dünyaya gelen 2 kilo 350 gramlık bebeğe, kalp pili takıldı. Operasyon, bu kiloda bir bebeğe Türkiye'de ilk kez yapıldı

Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli kalp-damar cerrahları; Prof. Dr. Ali Kutsal, Opr. Dr. Hakan Aydın ve Opr. Dr. Murat Koç, Türkiye'de bir ilke imza atarak kalbine 90 gramlık pil taktıkları 2 kilo 350 gram ağırlığındaki bebeği hayata bağladı.Operasyonla ilgili bilgi veren Opr. Dr. Hakan Aydın, başka bir hastanede dünyaya gelen bebeğin kalp hızının, doğumdan hemen sonra normalin altında düşük olduğunun tespit edilmesi üzerine, hastanelerine sevk edildiğini söyledi.

İLERİDE KOŞUP OYNAYABİLİR
Anne karnında böyle bir anomali tespit edilmeyen bebeğin kalbine, ritmi normale döndürecek kalp pili takılmasına karar verdiklerini belirten Aydın, süreci şöyle anlattı: "Bebeğe bu operasyon yapılmasıydı kalp yetmezliğinden kaybedecektik. Cerrahi yöntemle kalbinin üzerine pilin bağlantı kabloları sabitleştirildi, daha sonra da bataryasına bağlantı sağlandı. Bu işlem yetişkin hastalarda daha farklı bir yöntemle yapılıyor. Ancak hastamız çok küçük olduğu için bu yöntem uygulandı. Bundan sonra yaşamını normal bir şekilde sürdürebilir, büyüyünce de istediği gibi koşup oynayabilir.'' Şimdi 28 günlük olan bebeğin sağlık durumunun son derece iyi olduğunu, kontrollerinin 6 ayda bir yapılacağını ifade eden Dr. Aydın, "Hastamıza, 90 gram ağırlığında dünyada üretilen en küçük kalp pilini taktık. Operasyon, Türkiye'de bu kadar düşük ağırlıktaki bir bebeğe ilk kez uygulandı'' diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.