Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Ünal, depremlerde kurtarma çalışmalarına katılan Hollandalı ekipleri ağırladı

Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Ünal, depremlerde kurtarma çalışmalarına katılan Hollandalı ekipleri ağırladı

Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına...

AMSTERDAM (AA) - Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılan Hollanda Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibi (USAR) üyeleri ve Hollanda askeri personelini, Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü'nde (YEE) verdiği davette ağırladı.

Lahey Büyükelçi Ünal, Amsterdam YEE'de yapılan davette, deprem bölgesinde görev yapan USAR üyeleri ve askeri personele hediyeler ve teşekkür mektubu verdi.

Etkinlikte konuşan Büyükelçi Ünal, başta Hollanda hükümeti olmak üzere, arama kurtarma ve sağlık ekiplerine, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Türkiye'ye sağladıkları katkılar için teşekkür ederek, bunun iki ülke halkları arasındaki dostluğun nişanesi olduğunu belirtti.

Ünal, AA muhabirine, depremin ilk anından itibaren Hollanda'nın çok büyük bir dayanışma örneği gösterdiğini ifade ederek, "Ülkemizdeki depremde çok büyük katkısı olan iki ekibi Amsterdam YEE ile beraber ağırlayarak ahde vefamızı gösterdik. Hollanda hükümeti depremin ilk anından itibaren elindeki tek arama kurtarma ekibi ve tek tıbbi tahliye ekibini bir C-130 uçağıyla beraber ülkemize gönderdi. 65 kişilik USAR ekibi ve 80 kişilik tıbbi tahliye ekibi ülkemizde 12 kişiyi enkazdan çıkardı ve 80'e yakın yaralıyı hastanelere ulaştırdı. Biz de bugünkü faaliyetle onlara teşekkür ettik." dedi.

-"Şimdiye kadar gördüğümüz en büyük yıkımdı"

Etkinlikte USAR adına konuşan Job Kramer, Türk halkının direnci ve metanetinden çok etkilendiğini belirterek, "Türk halkı o şartlara rağmen bize çok yardımcı oldu." dedi.

Kramer, AA muhabirine, "Hatay'a ilk vardığımız anda büyük bir felaketle karşı karşıya olduğumuzu gördük. Bu şimdiye kadar gördüğümüz en büyük yıkımdı. Geçtiğimiz yıllarda başka yerlerde kurtardığımızda çok daha fazla insanı Türkiye'de kurtardık." diye konuştu.

Deprem bölgesine çok hızlı ve koordineli biçimde ulaştıklarını anlatan Kramer, "Adana havalimanından ayrıldıktan sonra hızlı bir şekilde deprem bölgesine ulaştık ve malzemelerimiz de arkadan getirildi. İyi bir bölgede konuşlandık. Yerel arama kurtarma ekipleri ve yöneticiler bize çok yardımcı oldu." dedi.

Kramer, "Orada gördükleriniz sizi çok alçakgönüllü yapıyor. Elinizdekilerin tamamının birkaç saniyede gidebileceğini gösteriyor. Oradaki insanların böyle bir yıkımdan sonra hayatlarına yeniden başlayabilmelerini görmek çok etkileyiciydi." şeklinde konuştu.

-"Bu kadar büyük bir yıkımı görmek çok zor"

USAR üyesi Annemarie Moeijes, ilk defa bir arama kurtarma faaliyeti kapsamında görevlendirildiğini ve daha önce bu kadar büyük bir felakete şahitlik etmediğini dile getirerek, "Bu kadar büyük bir yıkımı görmek çok zor. İskenderun Limanı'ndaki yangını gördüğümüzde bunun deprem sebebiyle olduğunu anladık. Adana'ya indiğimiz andan itibaren vali yardımcısı bize çok yardımcı oldu ve otobüslerle bizi Hatay'a ulaştırdılar." dedi.

Moeijes, Türk halkının metaneti ve yardımseverliğinden çok etkilendiğini dile getirdi.

Etkinlikte konuşan askeri pilot Maurice Schonk, ekiplerinin Türkiye'de çok iyi karşılandığını belirterek, "Adana Havalimanı'na inişimizden itibaren bütün çalışma süresince Türk yetkililerle olan işbirliğimiz mükemmel şekilde işledi." diye konuştu.

Amsterdam YEE Müdürü Adil Akaltun, bu tür felaketlerden sonra ortaya çıkan dayanışma ruhunun insanlığın müşterek değerlerini yansıttığını ve Hollandalı ekiplerin bu değerleri tekrar hatırlattığını ifade etti.

Konuşmaların ardından Büyükelçi Ünal, ekip üyelerine teşekkür belgesi ve çeşitli hediyeler taktim etti, ekipler için özel hazırlanan bir madalyanın da ekip üyelerine gönderileceği bilgisini paylaştı.

Etkinlik, daha sonra arama kurtarma ekibi üyelerinin deprem bölgesinde yaşadıklarını davetlilerle paylaşması ve hatıra fotoğrafıyla sona erdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.