'Türkiye'nin tavrı yanlış değil'

'Türkiye'nin tavrı yanlış değil'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Libya'ya yönelik operasyonla ilgili olarak, ''Bizim arzumuz kan dökülmeden Libya'ya demokrasi ve özgürlüğün gelmesi'' dedi. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bu konudaki tavrının da yanlış olmadığını bildirdi.

Kılıçdaroğlu, Ereğli'deki temasları kapsamında Damla Düğün Salonu'nda sendikalar, vakıflar, odalar, derneklerin temsilcileri ve muhtarlarla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

Salonda bulunanların sorularına yönelik konuşma yapan Kılıçdaroğlu, sivil toplum kuruluşlarına büyük önem verdiklerini, Türkiye'ye gerçek anlamda demokrasi ve özgürlüğü getirmek istediklerini söyledi.

Muhtarlık seçimlerinin demokrasinin en yalın haliyle yansıması olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, vatandaşların milletvekillerini doğrudan kendilerinin seçmesini istediklerini de bildirdi. Kılıçdaroğlu, bunu gerçekleştirmek için de iktidar olmaları gerektiğini belirterek, destek istedi.

Milletvekillerinin halkla iç içe olması gerektiğini, halkın tanıdığı, sevdiği kişiler olmasını istediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, bu nedenle 29 ilde ön seçim, kamuoyu yoklamaları ve anketler yapacaklarını kaydetti.

Kılıçadaroğlu, ''Biz adımıza 'Yeni CHP' diyoruz. Geçmişimizi inkar etmiyoruz ancak yeni bir anlayışla yola çıktık. Sizlerle daha çok beraber olmak, dertlerinize, sorunlarınıza çözüm üretmek için yola çıktık. Onun için destek istiyoruz'' dedi.

Aile Sigortası Projesi'nden bahseden Kılıçdaroğlu, sigortanın aslında dolaylı bir istihdam sigortası olduğunu anlattı. Ekonominin iyi yönetilmediğini savunan Kılıçdaroğlu, ''Ekonomi iyi yönetilseydi, 4 sefer mali af çıkmazdı. 9 yılda 4 kez af çıkaran başka bir devlet yok; tek devlet var, Türkiye Cumhuriyeti. Tek parti var, o da AK Parti'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, esnaftan bekledikleri oyu alamadıklarını ancak kabahatin kendilerinde olduğunu da söyledi. Türkiye'de istihdam yaratmayan bir büyüme olduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, sıcak paranın ekonomiye teslim edildiğini ifade ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk Lirası'nın değer kazandığı yönündeki açıklamalarını eleştirdi. ''Yoksulluk arttıkça AKP'nin oyu artıyor'' diyen Kılıçdaroğlu, ''Aile sigortası çok önemli. 600 lira veriyoruz. Aile kimseye minnet etmeyecek. Özgür iradesini sandığa yansıtacak'' dedi.

Ülkeyi AK Parti'den daha iyi yöneteceklerini savunan Kılıçdaroğlu, ''Çünkü biz, cebimizi düşünmüyoruz çünkü bizim kadrolarımız vatan sever. AKP'dekiler gibi hayali ihracatçı, naylon faturacı yok'' ifadelerini kullandı.

Üye olmak isteyen herkese CHP'nin kapısının açık olduğunu, bunu kimsenin engelleyemeceğini de anlatan Kılıçdaroğlu, engelleyen olursa görevden alacağını söyledi.

-''HİÇBİR YÖNETİM KENDİ HALKINI KURŞUNLAMAMALI''-

Kılıçdaroğlu, salondan gelen bir soru üzerine de eğitim dilinin Türkçe olduğunu, iktidarlarında Türkçe'yi daha da zenginleştireceklerini, yabancı dilin etkilerinden kurtaracaklarını anlattı. Kılıçdaroğlu, yazar Orhan Pamuk'un Nobel'e layık görülen kitabının dilinin Türkçe olduğunu da hatırlattı.

Salondan ayrılışı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Libya'ya müdahaleye ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

''Öteden beri demokrasi ve özgürlüğün bütün uluslar için kaçınılmaz olduğunu savunan bir parti olduğumuzu ifade ettim. Hiçbir yönetim, kendi halkına baskı kurmamalı, kendi halkını kurşunlamamalı. Eğer Birleşmiş Milletler böyle bir karar almışsa 'bu olay uluslararası meşruiyet kazanmış' demektir. Biz, yapılan operasyonunun, kan dökülmeden gerçekleştirilmesini istiyoruz. Özellikle Kaddafi'ye çağrımız var; Libya süratle demokrasiye geçmeli, bu konuda açıklamalar yapılmalı. Bu konuda Türkiye'nin tavrı da yanlış değil. Uluslararası meşruiyet kazandığına göre yapılan çağrıları da olumlu buluyorum. Bu tür bir operasyonun daha farklı yapılmasını arzu ederdik, kan dökülmemesi için ama koşulların uygun olmadığı yönünde bazı bilgiler geliyor, Kaddafi'nin direndiği yönünde bazı bilgiler geliyor. Bizim arzumuz, kan dökülmeden Libya'ya demokrasi ve özgürlüğün gelmesi.''

Kılıçdaroğlu yarının Nevruz Bayramı olduğunun hatırlatılması üzerine de Nevruz'un, baharın müjdecisi olduğunu belirterek, herkesin Nevruz'unu kutladı.

Nükleer santrallarla ilgili hükümetin tutumunun da sorulduğu Kılıçdaroğlu, ''Nükleer santral konusunda ihale yapılmaması, bizim önümüzdeki en ciddi sorun olarak duruyor. Niçin 20 milyar dolar? Çin, Almanya gibi pek çok ülke yeniden düşünüyor. Nükleer santrallar konusunda kamuoyundan gelen tepkileri dikkate alıyorlar. Türkiye'nin de daha nükleer santral yapılmadan şapkasını önüne koyup düşünmesi lazım'' diye konuştu.

''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın, CHP'den milletvekili adayı olup olmayacağı yönündeki soru üzerine ise Kılıçdaroğlu, adaylık sürecinin başlamadığını söyledi.

-''OĞLUNU 21 GÜN ASKERE GÖNDERİRKEN...''-

Kılıçdaroğlu, daha sonra Ereğli Belediyesi tarafından yaptırılan Cumhuriyet Halk Evi Kompleksi'nin açılışın yaptı. Tesisleri inceledikten sonra parti otobüsünün üzerinden vatandaşlara hitap eden Kılıçdaroğlu, konuşmasına ''Size sözümüz var; bu ülkeyi aydınlığa kavuşturacağız, temiz siyaseti egemen kılacağız'' diye başladı.

Projelerinden bahseden Kılıçdaroğlu, ''Askerlikle ilgili projemizi anlatıyoruz, 'memleketi kim savunacak?' diyorlar. Orduyu lağv etmiyoruz, kapatmıyoruz. Sen oğlunu 21 gün askere gönderirken, memleketi kimin savunacağı aklına gelmiyor da vatandaşın çocuğu giderken mi geliyor? Bu kardeşiniz ne söylüyorsa hesabını, kitabını yaparak söylüyor. Benim söylediklerimi en az 30, 40, 50 akademisyene test ettiriyoruz, öyle açıklıyoruz'' diye konuştu.

Vatandaşlardan 12 Haziran milletvekili genel seçimleri için destek isteyen Kılıçdaroğlu, ''Sırtınızı AKP'ye dönün, karşınızda CHP'yi ve onun 6 okunu göreceksiniz'' ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :