Türkiye’ye 30 ülke para musluğunu açıyor

Türkiye’ye 30 ülke para musluğunu açıyor

Türkiye tüm karalama kampanyalarına rağmen ‘koyu gri’ listeden ‘gri’ listeye yükselerek kritik eşiği geçti.

Yurt içi ve yurt dışı kaynaklı tüm karalama kampanyalarına rağmen ‘koyu gri’ listeden ‘gri’ listeye yükselen Türkiye, kritik eşiği geçti. Mali Eylem Görev Gücü (FATF) toplantısında katılımcıları ikna eden Türkiye, ekim ayında yapılacak toplantıda da griden kurtulup beyaz listeye çıkmayı planlıyor. Türkiye’nin kara-gri listeden çıkmasının ardından çok sayıda ülkeden para girişinin kapısının açıldığı belirtiliyor. Türkiye’nin 2014 yılı sonuna kadar beyaz listeye çıkması halinde Rusya’dan kaçan sermayenin yanı sıra Körfez ve Ortadoğu’dan da ciddi miktarda finansman girişi olacağı ifade ediliyor. Türkiye kara-gri listede yer aldığı için aralarında Suudi Arabistan ve Romanya’nın bulunduğu 30’a yakın ülkeden para girişinde sorun yaşanıyordu. Türkiye’nin gri listeye yükselmesi ile birlikte yurtdışında açılacak hesaplara ilişkin sorun da büyük ölçüde çözüme kavuşmuş olacak. Örneğin Türkiye riskli ülke görüldüğünden herhangi bir ülkede hesap açtıracak işadamından ilave belge istenmesinin yanı sıra bazı zorluklar da çıkarılabiliyordu.

Yoğun çabalar sonuç verdi

Türkiye’nin son 1-2 yıldır bazı çevrelerin engelleme çabaları ile kara-gri listesinden çıkmakta zorluk yaşıyordu. Ekonomi Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı uluslararası para transferlerine ilişkin sorunla karşı karşıya kalabiliyordu. Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) yoğun çabaları ve son dönemde atılan adımların etkisiyle FATF tarafından yapılan düzenlemeler takdir edilerek Türkiye bir üst basamağa yükselmiş oldu.

Ekimde beyaz liste

Türkiye’nin son yapılan oturumda gri listeye çıktığını aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Aksaklık olmazsa olumlu gelişmeler devam ederse, ekim ayında yapılacak toplantıda normal ülkeler konumuna geleceğiz. Bu Türkiye’yi özellikle uluslararası piyasalar açısından sıçratır. Biz son kararla önümüzü görmüş olduk. Olumlu gelişmeler olduğunu uluslararası camia da gördü” dedi.

MAL VARLIĞINA JET DONDURMA

FATF kanadının BM kararlarının uygulanmasına ilişkin yasal düzenleme yapılmasına yönelik talebinin de Türkiye tarafından kabul gördüğü öğrenildi. Edinilen bilgilere göre Türkiye bu konuda gerekli iyileştirmeleri yapacak. BM kararlarının uygulanmasında sözleşmede yer alan kriterlere göre bir günde karar çıkarılması gerekiyor. Türkiye’de bu süre bir iki kararda 15-20 günü bulmuştu. Türkiye, terörizmin finansmanı ve kara para ile mücadele kapsamında BM Güvenlik Konseyi’nin kararı doğrultusunda El Kaide ve Taliban bağlantılı kişi ve kuruluşların mal varlıklarını dondurmuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.