Türkiye'ye artık turist olarak gelecek!

Türkiye'ye artık turist olarak gelecek!

Türkiye'nin İsrail'e yaptırımlar uygulaması sonrasında İsrail Büyükelçisi Gaby Levy'den ilk açıklama geldi. Levy, "Bundan sonra Türkiye'ye sadece turist olarak gelirim" dedi.

4 yıldır Ankara'da olan Levy'nin görev süresi dolmuştu. İsrail Ankara'ya yeni bir büyükelçi atamayacak.

Basına sızan BM raporunda Türkiye'nin istediği doğrultuda çıkmayınca Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün bir basın toplantısıyla alınan kararları açıklamıştı. Yaptırımlar kapsamında, Türk İsrail diplomatik ilişkileri ikinci kâtip düzeyine indirilecek. 2. kâtip düzeyinde tüm görevler başta büyükelçi olmak üzere çarşamba günü ülkelerine geri dönecek.

Türkiye, Mavi Marmara baskınından sonra İsrail'in özür dilemesini ve tazminat ödemesini istiyor.

SKANDAL RAPORU KABUL ETTİLER

İsrail, 9 Türk'ün öldürüldüğü Mavi Marmara operasyonu ile ilgili Yeni Zelanda eski Başbakanı Geoffrey Palmer başkanlığında bir komisyon tarafından hazırlanan BM raporunu, rapordaki bazı hükümlere karşı itirazlarını belirtmesine rağmen kabul ettiğini açıkladı.

İsrail Başbakanlığı'ndan, raporun BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a sunulması sonrasında yapılan açıklamada, komisyondaki İsrail temsilcisi Joseph Ciechanover'in belirttiği itirazlar hariç olmak üzere, Palmer raporunun İsrail devleti tarafından kabul edildiği ifade edilerek, BM Genel Sekreteri tarafından da kabul edilen raporun "profesyonelce hazırlanmış, ciddi ve kapsamlı bir belge olduğu" öne sürüldü.

MEŞRU MÜDAFAA SAVUNMASI

Raporda da tavsiye edildiği üzere, İsrail'in bir kere daha kaybedilen hayatlardan ötürü üzüntüsünü dile getirdiği belirtilen açıklamada, "Ancak, meşru müdafaa için harekete geçen askerleri için özür dilemeyeceği, İsrail'in aynı diğer devletler gibi, vatandaşlarını ve askerlerini savunma hakkına sahip olduğu" görüşü yinelendi.

BÜYÜKELÇİ GERİ DÖNMÜYOR

Türkiye'nin Ankara'daki İsrail büyükelçisini sınırdışı etme kararıyla ilgili olarak da açıklamada, büyükelçinin görev süresini bu hafta başında tamamladığı ve Türkiye'deki meslektaşlarına da veda ettiği kaydedildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.