Türkiye'ye Chery'nin üssü olacak

Türkiye'ye Chery'nin üssü olacak

Çin'in dördüncü büyük otomotiv şirketi Chery'nin Türkiye'de yıl sonunda yatırım yaparak, üretime geçeceği bildirildi.

Chery'nin Türkiye Distribütörü Mermerler Otomotiv İcra Kurulu Üyesi Sedat Piroğlu, Çukurova Otoshow 2009 Fuarı için geldiği Adana'da, Türkiye'de Çin mallarına karşı özellikle geçen yıllarda ön yargılı yaklaşım olduğunu, ancak, akıllardaki Çin ile gerçeğinin çok farklı olduğunu Chery markasıyla tüketicinin gördüğünü belirtti.

Türkiye pazarına dünya genelinde ekonomik sıkıntıların yaşandığı 2008 yılının ortalarında girmelerine karşın, satışlarının başarıyla yükseldiğini anlatan Piroğlu, ''Türk halkı Çin otomobillerinin kalitesini görünce, inanamadı. Hatta bir fuarda yanımıza gelen bir vatandaş, 'Bildiğimiz arabaya benziyor, öyle korktuğumuz gibi oyuncak tarzında bir şey değilmiş' diye söylenince kendimizi gülmekten alamadık. Herkesin aklında farklı bir Çin ürün modeli vardı. Chery ile bunu yıktığımızı düşünüyorum. Artık halk, emsallerinden daha ucuza ancak, kaliteli ürünlerin olabildiğini görüyor'' dedi.

Piroğlu, Çin'in otomotiv sektöründeki başarısının küçümsenemeyeceğini, aralarında BMW ve Mercedes gibi önemli isimler de olmak üzere 22 markanın yedek parçasının burada üretildiğini, 20 yıldır da kendi otomobillerini piyasaya sunduklarını anlattı.

Türkiye'de de Chery'e olan güven ve talebin giderek geliştiğini ifade eden Piroğlu, şimdiye kadar 5 bin adet otomobil sattıklarını bildirdi.

Dünya genelindeki ekonomik sıkıntılara karşı sürekli yatırımı düşündüklerini dile getiren Piroğlu, şöyle devam etti:

''Chery ile yaptığımız sözleşmeye göre burada bir yatırım yaparsa, bunu bizim firmayla gerçekleştirecek. Bu nedenle burada kurulacak fabrikayla ilgili altyapı çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu ülkede inşa edilecek fabrika yalnızca Türkiye pazarına hitap etmez, tüm Avrupa'ya ulaşır. Bu nedenle Çinliler de Türkiye'de yatırım fikirlerimize olumlu yaklaştılar. Burada üretilecek ürünler Avrupa standartlarında olacak. Bu da Çin'in Avrupa'ya ulaşımını kolaylaştıracak. Yaklaşık 550 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Asgari 100 bin üretim kapasitesine sahip olacak tesiste 5-6 bin kişi istihdam edecek. Bu Türkiye ekonomisi için de önemli bir gelişmedir.''

Piroğlu, fabrikayla ilgili yer arama çalışmalarını sürdürdüklerini, belirledikleri 2-3 bölgeyi yeniden gözden geçirdiklerini söyledi.

Çin'den gelecek heyetin de bu bölgeleri gezdikten sonra onay vermesiyle Türk makamlarından üretim için izin isteyeceklerini anlatan Piroğlu, bu yılın sonunda temelini atmayı planladıkları fabrikayı 2-2,5 yıl içinde faaliyete geçirebileceklerini vurguladı.

YEDEK PARÇANIN LOJİSTİK MERKEZİ
Piroğlu, otomotiv sektöründe yedek parçanın çok önemli bir yeri olduğunu, bu nedenle Türkiye'yi Chery'nin lojistik merkezi haline getirmeyi istediklerini söyledi.

Chery'nin yedek parçaları gemilerle gönderdiğini anlatan Piroğlu, şunları kaydetti:

''Mısır, Ürdün, Tunus, Suriye, Rusya için ayrı ayrı ulaşım yolları deniyorlar. Biz bunun yerine Chery'e Türkiye üzerinden yedek parçalarını göndermeleri teklifini yaptık. Buraya ürünler toplu halde gelecek ve buradan dağılacak. Biz bunun için bir tesis de hazırladık. Önümüzdeki günlerde Chery yetkilileri gelip burada inceleme bulunacak. Amacımız, Türkiye'yi yedek parça anlamında da lojistik merkezi yapmak.''

''SATIŞ RAKAMLARINI 2-3'E KATLAYACAĞIZ''
Piroğlu, yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle yıllık 25 bin adet sipariş anlaşmalarına karşın 5 bin adet satış yapabildiklerine değindi.

Gelecek yılın Türk ve dünya ekonomisi açısından daha olumlu geçeceğini ifade eden Piroğlu, ''Her 7 yılda bir benzer ekonomik sıkıntılar yaşanıyor ve atlatılıyor. Biz de gelecek yıl bunun atlatılacağına inanıyoruz. Eğer beklediğimiz ortam oluşursa, satış rakamlarımızı 2-3'e katlayacağız. Gelecek yıl 10-15 bin otomobil satabiliriz'' dedi.

Piroğlu, Türkiye'de 3 ticari, 3 binek tipi Chery marka otomobili de bu yıl sonunda piyasa süreceklerini vurguladı.

Chery'nin ''Chance'' adı verilen modelinin ilk kez Adana'da tüketicilerin karşısına çıktığını belirten Piroğlu, ''Bu modele çok güveniyoruz. Özellikle genç kesimin hoşlanacağı bir model. Sportif yapıya sahip. Fuarda da kısa sürede büyük ilgi gördü'' diye konuştu.

Etiketler :