Türkiye’ye dini özgürlük övgüsü

Türkiye’ye dini özgürlük övgüsü

ABD Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nu açıkladı. Raporda dini özgürlükler konusunda Türkiye’nin 2010’da atılan adımlar övüldü:

- Özgürlükler korunuyor: Anayasa dini özgürlükleri koruyor ve devlet bu korumaları uyguluyor, ancak laiklik uygulaması ile bu haklar kısıtlanıyor.

- Atılan adımlar sıralandı: Hükümet bu konuda önemli adımlar atıyor. Sümela Manastırı ve Akdamar adasında bulunan Ermeni kilisesindeki ayin bu adımlar için birer olumlu örnek.   

- Başörtüsü yasağı: Müslümanların devlet daireleri ve devlet okullarında başörtüsü takmalarına getirilen geniş çaplı yasak sürüyor. Üniversitelerde öğrencilerin başörtüsü takmasına getirilen yasağın artık uygulanmayacağı açıklandı, ancak bu karar ilk ve ortaöğretim ile liseleri kapsamıyor. Kamu sektöründe çalışan ve başörtüsü takanlar zaman zaman disiplin cezasına çarptırılıyor ya da işten çıkarılıyor.

- Devlet kurumları ve din: Katsayı sistemindeki adaletsizlik İmam Hatip Liseleri öğrencilerinin ilahiyat dışındaki üniversite programlarına girmeleri güç, dini gruplar ibadet özgürlüğü, devlete kayıt yaptırma, mülk edinme ve çocuklara dini eğitim verme konularında zorluklarla karşılaşıyor. 

CLINTON’DAN HOŞGÖRÜ KUTLAMASI

Din ve eğitim arasında artık tercih zorunluğu yok

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye’nin dini hoşgörü iklimini geliştirme yolunda ciddi atımlar attığını gördüklerini belirterek, hükümetin azınlık mallarının iadesine ilişkin kararından dolayı Başbakan Erdoğan’ı kutladı. Clinton, “Başörtüsü yasağının kalkmasıyla, kız öğrenciler artık dinleri ile eğitimleri arasında bir seçim yapmak zorunda kalmıyor’’ diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.