Türkiye'ye gelen anguslar hasta çıktı

Türkiye'ye gelen anguslar hasta çıktı

Tarım ve Köy İşleri Bankalığı tarafından et fiyatlarını aşağı çekmek amacıyla Avusturalya'dan ithal edilen 250 Angus'dan 10'u akciğer hastalığı nedeniyle telef oldu. Yozgat'ta akciğer hastalığına yakalanan anguslar için çare aranıyor.

Angusları ölen, Tarım ve Hayvancılık Limited Şirketi yetkilisi Necati Akyüz, "Tarım Kredi Kooperatifi tarafından aldığım 250 adet angusun bir çoğunda akciğer hastalığı bulunuyor. Akşam hastalanan angus sabah kalktığımız ölmüş vaziyette buluyoruz. Şu ana kadar 10 tane angus öldü'' dedi.
Yaklaşık 2 ay önce Akyüz Tarım ve Hayvancılık Limited Şirketi tarafından Yozgat'ın Sorgun İlçesi'ne getirilen 250 adet angus'dan 10 tanesi akciğer hastalığı nedeniyle telef olurken, şirket yetkilileri Et ve Balık Kurumu' nun izlediği fiyat politikası nedeniyle işletmelerinin şuanda yüzde 30 zarara uğradığını belirterek Et Balık Kurumu' nun fiyatları aşağı çekmesini istedi. Tarım ve Köy İşleri Bankalığı tarafından et fiyatlarını aşağı çekmek ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla sıfır faizli kredi kullanarak Tarım Kredi Kooperatifi'nden Avusturalya'dan ithal edilen 250 adet angus aldığını belirten Tarım ve Hayvancılık Limited Şirketi yetkilisi Necati Akyüz, "Tarım Kredi Kooperatifi tarafından aldığım 250 adet angusun bir çoğunda akciğer hastalığı bulunuyor. Akşam hastalanan angus sabah kalktığımız ölmüş bir vaziyette buluyoruz. Şu ana kadar 10 tane angus öldü. Sorgun İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli veteriner hekimler 20 gün angusların aşı ve diğer hastalıkları ile ilgilendiler. Şimdi ise kendi imkanlarımızla özel veteriner hekim getiriyoruz. 250 adet angusun aşısı her ay 4 bin 500 lira gibi bir para tutuyor. Gelen veteriner hekimler angusların deniz yoluyla geldiği için gemide sık değişen hava olayları nedeniyle akciğerlerinin hastalanmış olabileceğini belirtiyorlar" şeklinde konuştu.

YÜZDE 30 ZARARIMIZ VAR

Necati Akyüz, "Devletin vermiş olduğu sıfır faizli hayvancılık kredisinden kullandım. Kredi sonrası Et Balık Kurumu'na giderek angus almak istedim. Onlarda ithal angus getiremediklerini ancak Tarım Kredi Kooperatiflerinden angus alabileceklerini belirttiler.

Bunun üzerine Tarım Kredi Kooperatiflerine giderek kilo başı 9,60 lira karşılığı 250 adet canlı angus aldım. Aradan geçen 2 ay gibi bir süre içerisinde Et Balık Kurumu et fiyatlarını kilo başı 7,50 liraya çekmiş. Önce Tarım Kredi Kooperatifi'ne gidip fiyatları aşağı çekmelerini istedim. Onlar bana bu işi Et Balık Kurumu ile halletmemi söylediler. Bende Et ve Balık Kurumu'na başvurarak bizim fiyatlarımızı da aşağı çekmesini istedim. Onlar da bana bu hayvanları daha önce aldığım için fiyatları aşağı çekemeyeceklerini söylediler. Bu ne biçim iştir anlayamadım. Et Balık Kurumu bu hayvanları 6,5 liradan alıyor, Tarım Kredi Kooperatiflerine 8 liraya satıyor, onlar da bize 9 lira 60 kuruştan veriyor. Bu da maliyeti artırıyor. Şimdi fiyatları düşürmüşler. Bizim yeni fiyatlarla yaklaşık yüzde 30 zararımız var. Bunu kim karşılayacak" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :