Türkiye'ye Rusya'dan büyük müjde

Türkiye'ye Rusya'dan büyük müjde

Batı’yı silen Rusya’dan gıda ithalat talebi yağmaya başladı.

AB ve ABD’nin yaptırımlarına karşı gıda itlahatı silahını çeken Rusya’dan Türkiye’ye siparişler gelmeye başladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Rusya’dan Türk firmalara ithalat taleplerinin geldiğini belirtti. 

 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, AB ve ABD’den gıda ithalatına sınırlama kararı alan Rusya’dan Türk firmalara ithalat talepleri geldiğini söyledi. Değerli Taş Kesim Merkezi’nin açılışından sonra soruları yanıtlayan Büyükekşi, yıllık 45 milyon ton meyve-sebze üretim kapasitesi bulunan Türkiye’nin, Rusya tarafında oluşabilecek ani talebi karşılayacak kapasite ve birikiminin bulunduğunu belirtti.
 
‘Büyük bir fırsat’
Büyükekşi “Rusya, yaptırım uygulayan ülkelerden gıda, tarım ürünü ve ham madde alımını bir yıllığına yasaklaması, Türkiye’nin Rusya’ya gıda ve tarım ihracatını arttırması için iyi bir fırsat olarak değerlendirilebilir” dedi. Büyükekşi, şunları söyledi: “Rusya Tarım Bakanı Nikolay Fyodorov yaptığı açıklamada yaptırımlar kapsamında ihracatına yasak getirilen sebze-meyve ve süt ürünlerinde doğacak açığı Türkiye’nin arasında bulunduğu bazı ülkelerden karşılayabileceklerini söylemişti. Bu doğrultuda Rus firmalardan bir takım talepler gelmeye başladı, artarak devam etmesini diliyoruz.”
 
Haftaya heyet geliyor 
TİM Başkanı Büyükekşi, Rusya’da oluşacak ürün talebinin Türkiye’den sağlanması için TİM olarak bir girişimleri olup olmayacağı sorusuna ise “Bu konuda ihracatçı birliklerimiz, Ekonomi Bakanlığımız ve Tarım Bakanlığımız ile yakın çalışıyoruz. Önümüzdeki hafta Rusya’dan bir heyet gelmesi bekleniyor. Rusya’da gıda ihracatında gerekli izin ve prosedürleri kolaylaştırılması konusunda çalışmalar yapmayı planlıyoruz” şeklinde cevap verdi.
 
İzin prosedürlerini hızlandıracağız
 
Rusya’ya yönelik ihracatta özellikle kanatlı ürünler ve balıkta ciddi artış beklediklerini belirten Büyükekşi “Yaş meyve ve sebze sektöründe de Rusya’dan gelecek ekstra talebi karşılayabilecek durumdayız. Yumurta ve süt ürünlerinde de talep olacaktır, ancak şu an Türkiye’de onaylı tesis olmaması bir sıkıntı. Rusya’dan gelecek bir heyetle izin prosedürlerini hızlandırmaya çalışacağız” diye konuştu. Büyükekşi, Türkiye’nin özellikle son yıllarda, sıkı denetim ve testlere rağmen Rusya pazarına ihracatta hemen hemen hiçbir sorun yaşamadan süreklilik sağladığını belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.