Türkiye'ye üçüncü boğaz geliyor

Türkiye'ye üçüncü boğaz geliyor

Osmanlı'nın 16. yüzyıldaki rüyası gerçek oluyor. Sakarya Nehri’nden İzmit Körfezi’ne kanal açılacak.

Nehir yatağı genişletilip, taşımacılığa uygun hale getirilecek. Böylece Karadeniz ve Marmara 2'nci kez birbirine bağlanacak...

Karadeniz, Sakarya Nehri ile İzmit Körfezi'ne bağlanacak. Projeye göre, Sakarya Nehri'nden İzmit Körfezi'ne kanal açılacak. Nehir yatağı genişletilerek taşımacılığa uygun hale getirilecek. Böylece Karadeniz ile Marmara Denizi, İstanbul Boğazı dışında farklı bir güzergahtan birbirine bağlanacak.

ÖZEL SEKTÖRE YATIRIM ÇAĞRISI

Sakarya İl Genel Meclisi Başkanı Fethi Sarıoğlu, Sakarya Valiliği tarafından hazırlanan projenin ilk olarak 2003 yılında ele alındığını hatırlattı. Rapora DPT'nin olumlu görüş verdiğini belirten Sarıoğlu, "Bu projeyi hayata geçireceğiz. 16. yüzyılda Osmanlı'nın rüyası olan proje ülkemiz açısından çok önemli" dedi. Kalkınma Bankası eski Başkan Yardımcısı Zekeriya Yıldırım da devletin imkanları ile projenin hayata geçirilmesini beklemek yerine özel sektör yatırımını cezbedecek yeni bir çalışma yapılmasını istedi.

BOĞAZ TRAFİĞİ RAHATLAYACAK

Yıldırım, "Projede nehir ıslahında elde edilecek kum önemli bir finansman sağlayacak. Çünkü Sakarya'nın kumu inşaat sektöründe aranan bir kum. Projenin finansmanına önemli katkı yapabilir. Ayrıca nehrin turizm açısından cazibe merkezi haline getirilmesi de yatırımcıları çekebilir" dedi.

Proje hayata geçirildiği takdirde İstanbul Boğazı'na alternatif yeni bir su yolu ortaya çıkacağını anlatan Yıldırım, bunun İstanbul Boğazı'ndaki trafiği de oldukça rahatlatacağını sözlerine ekledi. Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman da projenin uluslararası düzeyde olduğunu ifade etti. Durman, "Nehrin bir bölümü ile ilgili çalışma yapılabilir. Gezi kanallarıyla başlanabilir. Biz üniversite olarak bu konuda yeni bir çalışma yapıp rapor halinde İl Genel Meclisi'ne sunacağız" diye konuştu.

Etiketler :