Türkiye'yi bekleyen yeni tartışma?

Türkiye'yi bekleyen yeni tartışma?

Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi kaç yıl? 5 mi 7 mi? Seçimlerden sonra Türkiye'yi bekleyen tartışma?

 

Türkiye'nin önünde iki önemli gündem maddesi var. Birisi 6 ay sonra yapılacak seçimler, diğeri de Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi.

Zaman zaman bu tartışma ortaya atılsa da gündem genel seçimler olduğu için medyada çok fazla yer bulmuyor ama şurası bir gerçek. 2011 seçimlerinden sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresini tartışacak.

Hiç şüphesiz bu tartışmada Gül'ün görev süresi, seçim sonuçlarıyla doğru orantılı olarak tartışılacak.

Gül'ün ekonomi danışmanı Ahmet Ertürk, bugün Milliyet'e verdiği röportajda Gül'ün görev süresininin belli olmamasından rahatsız olduğunu açıkladı.

Bugün Gazetesi'nden Seda Şimşek'e konuşan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğunu söyledi.

Bu tartışam seçimlerden sonra daha çok tartışılacak...

İşte o röportajın ilgili bölümü;

Cumhurbaşkanı görev süresiyle ilgili tartışmalarında sizin görüşünüz nedir?

Kamu hukukunda tamamlanmış olan işlemlerin tamamlandığı dönemdeki kurallara tabi olduğu ve o kurallar neyi gerektiriyorsa çözümün de o doğrultuda bulunması gerektiği ilkesidir. Cumhurbaşkanımız 7 yıllık süre kuralının yürürlükte olduğu tarihteki anayasaya göre seçilmiş bulunduğuna görev süresi 7 yıldır. Ayrıca, 5 yıllık süre dolmadan yasama organının kurucu iktidar yetkisini kullanarak geçici bir anayasa maddesi ile bu konuda bağlayıcı çözüm oluşturması mümkündür.

Etiketler :