Türkler Somali'de Bir İlki Gerçekleştirdi

Türkler Somali'de Bir İlki Gerçekleştirdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile İHH İnsani Yardım Vakfı'nın ortaklaşa gerçekleştirdiği "Tarım Okulu" Projesi ile Somali'de ilk defa kavun ve patlıcan yetiştirilmeye başlandı.

İHH İnsani Yardım Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, Somali'de tarımın geliştirilmesi ve kuraklığın olumsuz etkilerinin azaltılması için imza atılan proje çerçevesinde, yerel halka kuraklığın olumsuz etkilerini azaltacak modern tarım yöntemleri öğretiliyor.

Vakıf tarafından kurulan Tarım Okulu'nda TİKA'nın görevlendirdiği ziraat mühendislerinin verdiği uygulamalı eğitim programından mezun olan öğretmenler, kendi köylerine atanarak halka modern tarım yöntemlerini anlatacak. Proje ile içme suyu için tesis edilen su kuyuları kullanılarak kırsal kesimlerde bahçe tarımının geliştirilmesi amaçlanıyor.

Proje sayesinde kuraklık nedeniyle uygulanamayan tarla tarımından su kuyuları yardımıyla üretim yapabilecek bahçe tarımına geçilerek köylerde ailelerin kendi tüketimlerini karşılayabilecekleri bahçeler tesis etmeleri sağlanacak.

Tarım projesiyle sahra altı Afrikası'ndaki sarı kuşak boyunca kuraklığın tarım üzerindeki baskısının azaltılması ve tarla tarımından bahçe tarımına geçişin sürdürülebilir bir metot ve minimum maliyetle gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

-İlk mezunlar sertifikalarını aldı-

Proje kapsamında faaliyet gösteren okulda 4 hafta süren eğitim-öğretim uygulamalarının ilk ders dönemi başarıyla tamamlanırken okulun ilk mezunlarına sertifikaları verildi.

Kurak şartlarda sebze yetiştiriciliği, sulama teknikleri, su tasarrufu gibi konularda 4 hafta süreyle uygulamalı eğitim gören 20 öğrenci, toprak işleme, fide şaşırtma, çapalama, sulama, tohum elde etme ve saklama gibi beceriler de kazandı.

Projeyle ilk kez sera kurulan Somali'de yine ilk kez kavun ve patlıcan gibi ürünler yetiştirilmeye ve damlama sulama sistemleri kullanılmaya başlandı.

 AA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.