Türklerin lüks tutkusu şaşırttı

Türklerin lüks tutkusu şaşırttı

Türklerin lüks tutkusu, İngiliz oto devini şaşırttı.

Dünyanın en pahalı otomobil üreticileri arasında yer alan İngiliz Bentley, geçen yıl girdiği Türkiye pazarında umduğundan fazla satış yaptı. Firma, Türkiye'de geçen yıl fiyatı 340 bin Euro'dan başlayan 19 araç sattı.

2008'in ilk 4 ayında ise 10 adetlik satış gerçekleştirdi. Bunların arasında 500 bin Euro'luk (1 milyon YTL) Bentley Arnage modeli de bulunuyor. Bu otomobil, halen Türkiye'de satılan en pahalı araba unvanını da elde etti. Türkiye'de ultra lüks olarak adlandırılan sınıfta yılda 250 civarında otomobil satılıyor. Bentley Türkiye Genel Müdürü Gino Bottaro, "İlk yılımızda bu pazarda yüzde 8'in üzerinde pay kazandık. Bunu korumak istiyoruz." dedi.

Bentley, İngiltere'de Manchester yakınlarındaki fabrikalarını Türk medya mensuplarına açtı. Başta İngiltere Kraliçesi olmak üzere birçok devlet adamı, sanatçı, sporcu ve ünlülerin kullandığı Bentley, Volkswagen Grup bünyesine geçtikten sonra hızla büyümeye geçti. Bentley Dünya Operasyonları Direktörü Geoff Dowding, 2003 yılında bin olan üretimin geçen yıl 10 bine ulaştığını belirterek, "49 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Ancak yeni ülkeler konusunda çok dikkatli davranıyoruz. Türkiye, bu konuda çok rahat ettiğimiz ve uzun vadeli baktığımız ülkelerden biri oldu. Pakistan ve Kazakistan gibi ülkelere de girmeye hazırlanıyoruz." dedi. Bentley satışlarında ilk sırayı yüzde 42 ile ABD alıyor. İkinci sırada ise yüzde 23'le İngiltere gelirken, diğer Avrupa ülkeleri yüzde 21'le üçüncü sırada yer alıyor.

3 bin kişinin çalıştığı Bentley fabrikasında üretilen Continental serisinde boyu 5,3 metreyi bulan Fliying Spur modeli, mevcut en uzun sedan otomobil unvanına sahip. GT Speed versiyonu 610 beygir gücünde ve 4,5 saniyede 0'dan 100 km hıza çıkabiliyor. Boyu 5,6 metreyi aşan klasik Arnage serisinde ise alanında dünyanın en güçlü motorlarından birisi görev yapıyor.

Ahşabı ağaç kökünden, derisi boğadan

Bentley, 1919 yılında Walter Owen Bentley tarafından kuruldu. 1931'de Rolls Royce bünyesine geçen şirket 1998'de Volkswagen Grup tarafından 430 milyon sterline satın alındı.

1950'li yılların mimarisine sahip fabrikada seri üretim bantlarından daha çok ahşap ve deri atölyeleri ön plana çıkıyor. Bir Bentley'in üretimi 200-600 saat sürüyor. Araçların iç kaplamaları, özel el işçiliğiyle ceviz acağının kökünden yapılıyor. Döşemelerde ise yine özel yöntemlerle üretilen boğa derileri kullanılıyor. Continental için 11, Azure modeli için de tam 17 boğa derisi harcanıyor. Müşteri koltukta çapraz dikiş istediğinde bu ekstra 37 saat çalışma anlamına geliyor. Geniş bir alana yayılan fabrikada haftada sadece 4 gün çalışılıyor. Tüm işçiler, üretilen araçları fabrika test alanında test edebiliyor. 2002 yılında özel olarak üretilen 2 araç İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'e hediye edildi. Ancak, Kraliçe'nin hâlâ kullandığı bu araçlar için Bentley, önemli bir kuralını çiğnedi. Tüm Bentleylerin içi tamemen deri kaplanırken Kraliçe deri sevmediği için bu araçlarda saf ipek kullanıldı.

'Audi filoda zayıf kaldı, güçleneceğiz'

Aynı zamanda Audi Türkiye'nin de genel müdürlüğünü yürüten Gino Bottaro, Audi'nin yeni model ve satış sonrasına yönelik projelerle BMW ve Mercedes-Benz ile rekabette bir adım öne geçeceğini söyledi.

Bottaro, yıl sonunda 6 bin 500 adetlik satışa ulaşmayı ve rekor kırmayı beklediklerini ifade etti. Almanya destek vermediği için filo satışlarında söz konusu iki markanın gerisinde kaldıklarını vurgulayan Bottaro, "Almanlar satış rakamından çok kâra bakıyor. Diğer iki marka filo satışlarında fazla rekabetçi. Biz de müşterinin bizi tercih etmesini sağlayacak yenilikler peşindeyiz. Onların kalbini çalacağız! Bu yıl 4 yeni model lansmanıyla da güçleneceğiz." diye konuştu. Audi kısa bir sure önce tanıttığı yeni A4'ün 1.8 Turbo (1.6 lt yerine) versiyonunu bu ay içinde 36 bin Euro fiyatla satışa sunuyor. A3 cabrio modeli de haziran ayında yola çıkacak.

Zaman - Memduh Taşlıcalı