Türkmenler Suriye'de oyunu bozacak

Türkmenler Suriye'de oyunu bozacak

Suriye'de Türkmenler iki tugay kurdu. Tugayların isimleri ise Fatih Sultan Mehmet ve Sultan Abdülhamit..

Suriye'de Esad rejimine karşı savaşanlar arasında Türkmenler de var. PKK ile işbirliği yapan PYD'nin Kuzey Suriye'yi ele geçirmesi dış politikayı ısıtırken bölgedeki Türkmen varlığı ve Esad rejimine verdikleri mücadele gözardı ediliyor.

TÜRKMENLERİN KURDUĞU 2 TÜRK TUGAYI

Hürriyet'ten İpek Yezdani'nin haberine göre, Özgür Suriye Ordusu'nun El-Tevhid biriminin çatısı altında savaşan Türkmen tugaylarının isimleri de Fatih Sultan Mehmet ve Sultan Abdülhamit.. Türkmen Tugaylarını yöneten Ali Beşir, 'Özgür Suriye Ordusu'na kaydolan bin 500 Türkmen askerin isimleri bende. ancak şu anda bunların sadece 300'ü savaşabiliyor.' diye konuştu.

TAMPON BÖLGE OLASILIĞI

Türkiye'nin karşı hamle girişimleri sürerken uzmanlar çarpıcı önerilerde bulundu. Irak ve Suriye'de 6,5 milyon Türkmen'in yaşadığına dikkat çeken uzmanlar, 'tampon bölge' oluşturabileceğini vurguladı.

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı olarak gösterilen PYD'nin Türkiye sınırındaki yerleşim birimleri dahil Suriye'deki 5 kentte denetimi ele geçirmesini uzmanlar BUGÜN'e değerlendirdi.

Suriye ve Irak'taki Türkmen nüfusuna dikkati çeken uzmanlar Esed'in Suriye'nin kuzeyinde oynadığı oyunun Türkmenler tarafından bozulacağını belirtti. Türkiye'nin her zaman Türkmenle'in yanında olması gerektiği belirtilirken Türkmenler'in Suriye ve Irak'ta PYD'ye karşı tampon bölge oluşturabileceği kaydedildi.

GÜZEL: EN BÜYÜK KOZ

Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, Suriye'nin PYD oyununa karşı Türkmenler'in Türkiye için önemli bir koz olduğunu söyledi. Suriye'deki Türkmenler'in bölgede tampon olabileceğini belirten Güzel, şöyle konuştu: "Ortadoğu'da 10 milyondan fazla Türkmen yaşıyor. Suriye'de nüfus 23 milyona yakın ve bunun yüzde 20'ye yakını Türkmen. Özellikle 146 köy Türkmen köyüdür. Türkiye soydaşı, dindaşı ve eski vatandaşı olduğu için Türkmenler'e sahip çıkmak zorundadır. İkinci olarak diplomasi bakımından da Türkmenler Türkiye'nin kozudur.

Nasıl PKK PYD'yi Suriye'de koz olarak kullanıyorsa bizim de Türkmenler'i koz olarak elimizde bulundurmamız gerekir. Suriye'de eğer bir güvenlik bölgesi oluşturabilirsek bunu Türkmenler'den yapmamız gerekir. Zaten Özgür Suriye Ordusu'nun yarısı Türkmenler'den oluşuyor. Esed özellikle Türkmenler'i öldürüyor."

DUMAN: 7 MİLYON NÜFUS

Suriye ve Irak'taki Türkmenler hakkında rapor hazırlayan ORSAM Ortadoğu Uzmanı Bilgay Duman, Suriye ve Irak'ta toplam 7milyona yakın Türkmen'in yaşadığını belirtti. Duman Suriye'nin kuzeyinde ortaya çıkan PYD oluşumunun Türkmenler tarafından önlenebileceğini kaydetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.