TÜRKSOY’un kuruluşunun 30. Yıl dönümü

TÜRKSOY’un kuruluşunun 30. Yıl dönümü

ASTANA (AA) - Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk dünyasının ilk teşkilatı TÜRKSOY’un bu yıl 30. yıl...

ASTANA (AA) - Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk dünyasının ilk teşkilatı TÜRKSOY’un bu yıl 30. yıl dönümünü kutlayacaklarını belirterek, “TÜRKSOY’un kuruluşu yalnız kültürel değil siyasi bir olaydır.” dedi.

Astana’da “TÜRKSOY’un 30. yılı: Sonuçları ve Perspektifleri” konulu uluslararası yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

Kazakistan’ın Birinci Cumhurbaşkanı Kütüphanesi binasında düzenlenen etkinliğe Raev'in yanı sıra Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Yardımcısı Nurkisa Daueşov, Birinci Cumhurbaşkanı Kütüphanesi Müdürü Bakıtcan Temirbolat, Kazakistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kanat Tumış, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu ve çok sayıda davetli katıldı.

Raev, burada yaptığı konuşmada, TÜRKSOY’un Türk dünyası entegrasyonu sürecinde kurulan ilk kurum olma özelliği taşıdığını ve 12 Temmuz 1993 tarihinde Kazakistan’ın Almatı şehrinde temelinin atıldığını hatırlattı.

Bu sene TÜRKSOY’un kuruluşunun 30. yıl dönümünü kutlayacaklarını aktaran Raev, “TÜRKSOY’un kuruluşu yalnız kültürel değil siyasi bir olaydır. Bu süre zarfında TÜRKSOY, bölgesel bir kurumdan küresel bir teşkilata dönüştü. Yüzlerce proje hayata geçirildi ve kültürlerimizi kaynaştırdı. Türk kültürünün dünyaya tanıtılmasında kilit rol üstlendi.” diye konuştu.

Raev, 30. yıl dönümü kutlama etkinliklerine 9 Haziran’da Astana’da başlayacaklarını belirterek, “Ulu Bozkır Müziği Uluslararası Festivali, Türk Devletleri 1. Tiyatrolar Festivali gibi etkinlikleri Türk dünyasının manevi başkenti Türkistan’da gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Türk Dünyası Genç Entelektüeller Forumu dahil bu yıl Kazakistan’da 10’a yakın etkinliğe ev sahipliği yapmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.