TÜSİAD  STOCKHOLM’DE DÜZENLENEN AVRUPA İŞ DÜNYASI ZİRVESİNDE

TÜSİAD STOCKHOLM’DE DÜZENLENEN AVRUPA İŞ DÜNYASI ZİRVESİNDE

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özyeğin, 24-25 Kasım tarihlerinde İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope Başkanlar Konseyi toplantısına katıldı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özyeğin, TÜSİAD Genel Sekreteri Ebru Dicle ve TÜSİAD-TİSK AB Temsilcisi ve BusinessEurope Daimi Delegesi A. Dilek Aydın 24-25 Kasım tarihlerinde İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope Başkanlar Konseyi toplantısına katıldı.

2023 yılının ilk yarısında AB Dönem Başkanlığını üstlenecek olan İsveç’in iş dünyası temsil kuruluşu Svenskt Naringsliv - SN’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen BusinessEurope Başkanlar Konseyi kapsamında, Avrupa iş dünyası temsilcileri tarafından Prens Daniel, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, iç pazar, sanayi, girişimcilik ve KOBİ'lerden sorumlu AB Komiseri Thierry Breton ve İsveç AB Bakanı Jessika Roswall ile istişareler gerçekleştirildi.

İsveç AB Dönem Başkanlığı nezdinde iş dünyasının kısa, orta ve uzun vadeli beklentileri resmi temsilciler ile paylaşıldı. Avrupa iş dünyası temsilcileri enerji sisteminin yeniden yapılanması, küresel rekabet, ticaret gündemi, nitelikli insan kaynağı, yeşil ve dijital dönüşüm konularını ele alarak, şirketlerin ve Avrupa ekonomisinin rekabetçiliğinin güçlendirilmesi için gereken politikaları tartıştı. Tüm Avrupa’nın mevcut krizden güçlenerek çıkması için ekonomik direncini artırırken, açık stratejik özerkliğini geliştirmek üzere birlik içerisinde hareket etmesinin önemi vurgulandı. Bu çerçevede yeşil ve dijital dönüşüm ve bu doğrultuda ar-ge ve yenilikçilik yatırımlarının kilit önemine dikkat çekildi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özyeğin BusinessEurope zirvesinde ve ikili temaslarda şu mesajları verdi:

“Avrupa’nın ve kural temelli uluslararası düzenin geleceği bugünün politika tercihlerine bağlı. İçinde bulunduğumuz olağanüstü şartlar yenilikçi yaklaşımları, yeni açılımları gerekli kılıyor. Çoklu kriz ve belirsizlik ortamında kaybedilecek vakit yok. Avrupa’nın stratejik öngörü ile tasarlanmış, bütünleştirici politikalara ihtiyacı var. AB-Türkiye entegrasyon süreci bu çerçevede Avrupa için ortak bir fayda alanı olarak yeniden beliriyor. Ekonomik ve lojistik olarak Türkiye Avrupa’nın savaş sonrası yeni enerji sistemine önemli bir katkı sağlar. Enerji krizinin çözümlenmesinin yanı sıra yeşil ve dijital geçişin hızlandırılması, kural temelli küresel ticaret gündeminin ilerletilmesi, inovasyon ve yetkin işgücü için atılım gibi Avrupa’nın rekabetçiliğinin geliştirilmesi için iş dünyasının öncelikli beklentileri AB-Türkiye ilişkilerinin de yol haritasını oluşturuyor. Avrupa iş dünyası olarak ortak önceliğimiz olan Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin yeşil ve dijital dönüşüm alanları dahil olmak üzere güncellenmesi mevcut jeoekonomik ve jeostratejik sınamalara yönelik etkili çözümler üretme kapasitemizi de pekiştirecektir.”

***

*Avrupa iş dünyası AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Dijital Tek Pazar ile uyum dahil olacak şekilde güncellenmesini destekliyor. Yeşil ve dijital boyut dahil olmak üzere Gümrük Birliği modernizasyonuna ilişkin Avrupa iş dünyasının destek ve çağrısı Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope çatısı altında farklı tutum belgelerinde teyit edildi. BusinessEurope 1995 yılında AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin oluşturulmasına, 1999 yılında Türkiye’nin AB Konseyi tarafından resmen “aday ülke” olarak tanınmasına, 2004 yılında AB üyelik müzakereleri sürecinin başlatılmasına, Türkiye’de demokratik reform sürecine ve Türkiye’nin Transatlantik ekonomiye dahil edilmesine destek vermiştir.

murat-ozyegin2.jpgbaskanlar-konseyi.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.