Tutuklanan general: Acı bir durum

Tutuklanan general: Acı bir durum

İkinci ''Balyoz Planı'' davasında haklarında çıkarılan yakalama emri yüzlerine karşı okunduktan sonra tutuklanan 6 sanıktan Korgeneral Turgut Atman'ın tepkisi ilginçti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde, ''yakalama emrinin'' 6 sanığın yüzüne okunması için açılan duruşmada, yakalama emri kararının reddine ilişkin bir üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan itiraz dilekçelerinin sözkonusu mahkeme tarafından değerlendirildiği belirtildi.

Duruşmada, 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin, ''yakalama emri kararına itiraz yolunun açık olmadığı'' gerekçesiyle bu taleple ilgili red kararı verdiği tutanağa geçirildi.

Duruşmada hakim karşısına çıkan Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Nedim Güngör Kurubaş, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Mustafa Erhan Pamuk ve Albay Mehmet Örgen, yakalama emrine karşı savunma yaptılar.

İlk olarak savunmasını yapan Tümgeneral Bülent Kocababuç, hakkında yakalama emri çıkarıldıktan sonra herhangi bir yere kaçmadan mahkemeye geldiğini ve suçlamaları kabul etmediğini belirterek, Eskişehir'de ele geçirilen bir belgede isminin geçtiği için soruşturmaya tabi tutulmasının ve savcıya ifade verip serbest kaldıktan sonra tekrar hakkında yakalama kararının çıkarılmasının kendisine ilginç geldiğini aktardı. Kocababuç, serbest yargılanma istedi.

Albay Mehmet Örgen'in, 2001 ve 2005 yılları arasında ABD'deki Nato karargahında binbaşı olarak görevli olduğu ve o süre zarfında suça konu belge ya da kişilerle bir araya gelmediğini belirttiği duruşmada savunma yapan Tuğgeneral Mehmet Eldem de, suçlamaların tamamen bir iftira olduğunu, Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevlendirilen bilirkişilerin suçlamalarla ilgili rapor hazırlayıp komutanlığa gönderdiğini, Eskişehir'de ele geçirilen belgelere ilişkin tereddütlerinin bulunduğunu ve suçlandığı yılı kapsayan süreçte Türkiye'de değil İngiltere'de görevli olduğunu söyledi.

''Olmadığım yerde yapmadığım şeylerin bana suçlama olarak yöneltilmesi beni üzüyor. Bütün bunları iftira olarak değerlendiriyorum'' ifadesini kullanan Eldem, general rütbesindeki kişiler olarak haklarında yakalama emri çıkarılmasının ardından en kısa zamanda savcılık ve mahkemeye ulaşmaya çalıştıklarını, savcılık sorgusundan savcıyı suçlamalarla ilgili tatmin ettikleri için serbest bırakıldıklarını, aradan geçen zamanda bir şeylerin değiştiğini ve haklarında yakalama emri çıkarıldığını anlattı.

Eldem, tahliyesini talep etti.

''MAĞDUR EDİLMEK BENİ YARALADI''

Duruşmada diyecekleri sorulan Tuğgeneral Mustafa Erhan Pamuk da, 1976'dan beri çalıştığı devletin, kendisi üzerinde ailesinden çok emeği olduğunu, meslek hayatı boyunca hukuki olmayan hiç bir faaliyette bulunmadığını ve kendisine emek veren devlete karşı suç işleyemeyeceğini anlatarak, suça konu dijital belgelerin kim veya kimler tarafından üretildiğinin ortaya çıkması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.

Suçlandığı belgelerin zamanıyla ilgili çelişkiler bulunduğunu savunan Tuğgeneral Pamuk, kaçma gibi bir niyetinin olması halinde rahatlıkla kaçabilecekken gelip teslim olduğunu, hukukun üstünlüğüne inandığını, kaçak muamelesi görmesinin hukuken uygun olmadığını söyledi.

Sanıklardan Tümgeneral Nedim Güngör Kurubaş da, ''Ben kendimi şu an burada şüpheli veya sanık olarak görmüyorum. Mağdurum, çünkü bu dava benim ve ailemin mağdurluğunu ortaya çıkardı. Altına imzam atılmış sahte bir belgeyle suçlanıyorum. Tutarsız olan sahte belgelerle kaçak durumuna düşürülmüşlük beni gerçekten üzdü'' dedi.

32 yıldır çalıştığı askerlik mesleği süresince hukuksuz hiç bir faaliyette bulunmadığını, ne bir insana ne de bir malzemeye zarar vermediğini kaydeden Tümgeneral Güngör, ''Ama bu durumda mağdur edilmek beni gerçekten yaraladı. Tahliye istiyorum. Adaletin vereceği her karara da saygılıyım'' diye konuştu.

KORGENERAL TURGUT ATMAN

Duruşmada son olarak savunması sorulan sanıklardan Korgeneral Turgut Atman da, 27 Mayıs'ta savcılığa ifade vermesinin ardından serbest bırakıldığını ve orada söylediklerine ilave edecek bir şeyinin olmadığını belirterek, 40 yıldır görev yaptığı sürece adaletin yanında olduğunu ifade etti.

Kaynağı bilinmeyen muhbirler tarafından üretilen, sadece isminin yazılı olduğu sahte belgelerle suçlandığını ve iğrenç bir komployla karşı karşıya olduğunu öne süren Atman, ''Son derece iğrenç komplolarla amacını tam olarak bilemediğim, askerlerin suçlandığı odaklar tarafından suçlandığımı düşünüyorum. Özellikle serbest bırakıldıktan sonra kaçak konumuna sokulduğum için son derece üzgünüm. 40 yıldır hizmet veren biri olarak düşürüldüğüm durum, acı bir durumdur'' dedi.

Suç isnadı gibi masumiyet için de mahkemenin hassasiyet göstermesi gerektiğini ve suçlandığı belgelerle ilgili teknik anlamda hataların bulunduğunu anlatan Atman, tahliye edilmesini istedi.

Sanık avukatlarının da müvekkillerinin tahliye edilmesi yönünde savunma yapmalarının ardından mahkeme heyeti, 6 sanık hakkında çıkarılan yakalama emrini bu sanıkların yüzüne okuyarak Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Nedim Güngör Kurubaş, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Mustafa Erhan Pamuk ve Albay Mehmet Örgen'in tutuklanmasına karar verdi.

Tutuklanan sanıklar, cezaevine götürülmek üzere Merkez Komutanlığı'na bağlı araçlara binmeye giderken basın mensuplarına yönelik konuşan Korgeneral Turgut Atman, ''Herkese söyleyin, Atatürk'ün gençliğe hitabesini okusunlar'' dedi.

Sanıklar cezaevine nakledilmek üzere Merkez Komutanlığı'na götürüldü.

AA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.