Tüyap yarın açılıyor

Tüyap yarın açılıyor

Yurt içi ve dışından 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunu buluşturacak ''28. İstanbul Kitap Fuarı'' yarın açılacak. fuarda, uluslararası etkinliklerin yanı sıra, söyleşi, panel, şiir dinletisi, atölye ve çocuk aktiviteleri yer alacak.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılış törenine, Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı Herman P. Sprujit de katılacak. Sprujit, törenin ardından uluslararası kitap fuarları ve yayıncılık sektörü üzerine bir panelde konuşacak.

Yurt içi ve dışından 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunu buluşturacak fuarda, uluslararası etkinliklerin yanı sıra, söyleşi, panel, şiir dinletisi, atölye ve çocuk aktiviteleriyle birlikte 297 etkinlik yer alacak.

Ana teması ''Kültürler Arası Diyalogda Çeviri'' olarak belirlenen Fuarın ''onur yazarı'', şair, tiyatro eleştirmeni ve çevirmen Cevat Çapan olacak. Fuar süresince Cevat Çapan'ın şiirleri, çevirileri ve yaşamı üzerine söyleşi ve panellerin yer aldığı etkinlikler yapılacak.

Öğrenci, öğretmen ve emeklilere girişin ücretsiz olduğu fuara giriş ücreti 5 lira olarak belirlendi. Fuar, 8 Kasıma kadar açık kalacak.

BU YILIN YENİLİĞİ ''ULUSLARARASI SALON''

Fuarda bu yıl okurları karşılayacak önemli bir yenilik de ilk kez açılan ''Uluslararası Salon'' olacak. 27 ülkeden yayıncılar, editörler ve Yayıncılar Birliği temsilcilerinin yer alacağı ''Uluslararası Salon'', fuarın ilk 4 günü 11.00-18.00 saatleri arasında açık kalacak.

''Uluslararası Salon''a bu sene ilk kez Avrupa Kültür Merkezleri Fransa, Finlandiya, İspanya, Hollanda, Romanya, İsveç, İsviçre ve İtalya ortak bir stantla katılırken, salonun diğer katılımcıları Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Venezuela Bolivar Cumhuriyeti, Yunanistan, Romanya ve Fransa'dan yayıncılar ve editörler olacak.

Bağımsız bir edebiyat topluluğu olan Literature Across Frontiers ise Bask, Çek Cumhuriyeti, Galler, Estonya, Macaristan, Katalonya, Litvanya, Letonya, İskoçya, İrlanda, Polonya, Portekiz ve Slovenya'yı temsilen fuara katılacak.

''Uluslararası Salon'' içinde bulunan forum alanı 4 gün boyunca çok sayıda yazarı ağırlayacak ve sektörel etkinliğe ev sahipliği yapacak. Salon içinde ayrıca çevirmenlerin bir arada olacağı çeşitli çeviri etkinliklerinin düzenleneceği bir buluşma noktası olarak ''Çeviri Merkezi'' de bulunacak.

''Uluslararası Salon'', kitapseverlerin katılımına açık olacak.

FUARIN YABANCI KONUKLARI

28. İstanbul Kitap Fuarı, yurt dışından çok sayıda yazar, şair, eleştirmen ve çevirmeni ağırlayacak. İstanbul Kitap Fuarı'nın yurt dışından söyleşi ve imza günlerine katılmak üzere 51 yazar konuğu olacak.

Kitapları uzun zaman çok satanlar listesinde yer alan yazar Adam Fawer, söyleşi ve imza saatiyle 31 Ekimde okurlarıyla bir araya gelecek.

Türkçede özellikle harem ve padişah eşleri üzerine yazdığı romanıyla tanınan Amerikalı yazar Anne Chamberlin, 7 Kasımda okurlarıyla söyleşide bulunacak. Fuarın Amerikalı bir diğer konuğu ise yazar-senarist Richard Price olacak. Senarist Richard Price da 7 Kasımda bir panelde konuşacak.

Mısır'da kadın hareketiyle ilgili önemli çalışmalar yapan ve muhalif kişiliğiyle tanınan Naw-al El Saadawi 1 Kasımda, Fransa'da yaşayan yazar Olivier Rolin ve David Gibbins 31 Ekimde okurlarıyla buluşacak.

Türkiye üzerine yaptığı araştırmalar ve haberleriyle tanınan gazeteci-yazar Marc Semo ise Fransız Kültür Merkezi'nin davetlisi olarak 31 Ekimde Ahmet İnsel ile panele katılacak. Fransa'dan fuara katılan şair Michel Cassir ve Gerard Augustin de Türk şairlerle şiir dinletisine katılacak.

Latin Amerika üzerine incelemeleriyle tanınan yazar Richard Gott ve Türkiye'de Avrupa tarihi üzerine yazdığı araştırmalarıyla bilinen Hollandalı yazar Geert Mark 1 Kasımda okurlarıyla bir araya gelecek.

Kübalı yazar, şair ve kadın aktivist Nancy Morejon, Afrika ve İspanyol kültürlerinin Küba kimliğine etkileri üzerine söyleşiye katılacak. Romen yazarlar Gabriella Chifu ve Dan Cristea Modern, Romanya edebiyatı üzerine düzenlenen panelde konuşmacı olarak yer alacak.

ÇEVİRMENLER DE KATILACAK

Bu yıl ana teması ''Kültürler Arası Diyalogda Çeviri'' olarak belirlenen ''28. İstanbul Kitap Fuarı''na çok sayıda çevirmen de katılacak. Bunlar arasında, Avrupa Çevirmenler Birlikleri Federasyonu Başkanı Martin de Haan, Maureen Freely, Hanneke van der Heijden, Ingrid Iren ve Rafael Carpintero bulunuyor.

Ayrıca, Tanpınar Festivali kapsamında Türkiye'de bulunan Carme Riera ve Bernardo Atxaga (İspanya), Valter Hugo Mae, Ingo Schulze (Almanya), Olga Tokarczuk, Frank Westerman, Norman Manea ve Dan Lungu (Romanya) da fuarda yer alacak.

Türk okuyucuların Atatürk üzerine yazığı kitabıyla tanıdığı İtalyan yazar Fabio Grassi ve Rusya'dan katılan Dina Rubina, Çeviri Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte konuşmacı olacak.

OKUMA ETKİNLİĞİ

Word Express Edebiyat Okuması Yolculuğu'nun son ayağı da İstanbul'da yapılacak.

Genç 20 yazar ve şairden oluşan proje kapsamında Adisa Basic (Saraybosna), Netalie Braun (İsrail), Christos Chryssopoulos (Yunanistan), Aleksandra Dimitrova (Makedonya), Milan Dobricic (Sırbistan), Adela Greceanu (Romanya), Anahit Hayrapetyan (Ermenistan), Uri Hollander (İsrail), Ivan Hriston (Bulgaristan), Katerina Illiopoulov (Yunanistan), Igor Isakovkski (Makedonya), Cladiu Komartin (Romanya), Mirt Komel (Slovenya), Owen Mortell (Galler), Roman Mundair (İskoçya), Makro Pogacar (Hırvatistan), Mina Simic (Hırvatistan) ve Ognjen Spahic (Sırbistan) 3 Kasımda, Fuarda okuma etkinliği yapacak.

SERGİLER

28. İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Cevat Çapan'ın yaşamından fotoğraflardan oluşan ''Uzaktan Yakına Cevat Çapan'' sergisi, Fuar süresince gezilebilecek.

Ağaoğlu Yayınevinin kurucusu Mustafa Kemal Ağaoğlu, ölümünün 10. yılında ''Kültür Yaşamında Öncü Bir Girişimci: Mustafa Kemal Ağaoğlu'' sergisi ile anılacak.

Küratörlüğünü Jülide Bigat'ın yaptığı fotoğraf sanatçıları Uğur Ataç, Muhsin Akgün ve Adil Gültekin'in objektifinden Modalıların fotoğrafları ''Modanın Yüzü'' adlı sergi ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının düzenleyeceği geleneksel Türk kitap sanatlarından oluşan ''Bugünün Ustaları 2009'' sergisi de Fuar sürecince görülebilecek.

Rahmi Koç Müzesi ''Yalvaç Ural Teneke Oyuncaklar'' sergisi de Fuar sürecince açık olacak.

İSTANBUL SANAT FUARI DA AÇILACAK

28. İstanbul Kitap Fuarı, ARTİST 2009-19. İstanbul Sanat Fuarı ile eş zamanlı gerçekleştirilecek. Yurt içi ve dışından 100 sanat galerisi ve kurumunun katılacağı fuar, 8 Kasıma kadar açık kalacak.

19. İstanbul Sanat Fuarı Sanatçı Onur Ödülü sahibi ressam Muhsin Kart, 50. sanat hayatını bir sergi ile kutlayacak.

Koleksiyoner Onur Ödülü sahibi Lale ve Cengiz Akıncı'ya ait resim, heykel ve seramik yapıtları da Fuar kapsamında ilk kez sergilenecek.

Artrium Sanatevi, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun çok özel 110 tablosunu sergileyecek. ''Bedri Rahmi 100. Yıla Doğru...'' adlı sergideki tablolar, Bedri Rahmi'nin oğlu Mehmet Eyüboğlu'nun koleksiyondan oluşacak. Sergideki tüm eserler, koleksiyonerlerden toplanarak, ilk kez Fuar kapsamında sanatseverlere sunulacak. Gençlere Bedri Rahmi Eyüboğlu'nu tanıtmak hedefiyle hazırlanan sergide, ressamın özel eşyaları da sergilenecek. Sergi sürecince Bedri Rahmi'nin sesinden şiirleri dinletilecek ve ilk kez akademi diploması olan eseri de sergide görücüye çıkacak. Ressamın büyük aşkı Mari Gerekmezyan'ın yaptığı Bedri Rahmi büstü de sergide yer alacak.

19. İstanbul Sanat Fuarı ''Sanatçı Onur Ödülü'' Muhsin Kart'a, ''Eleştirmen Onur Ödülü'' Prof. Dr. Erhan Karaesmen'e, ''Sanatsever Kurum Onur Ödülü'' Kadıköy Belediyesine, ''Koleksiyoner Onur Ödülü'' Lale ve Cengiz Akıncı'ya 2 Kasımda düzenlenecek törenle verilecek.


Etiketler :