TV'ler maddi ve manevi değerleri tüketiyor

TV'ler maddi ve manevi değerleri tüketiyor

Son günlerde 'Fatmagül'ün Suçu Ne?' isimli diziyle gündeme gelen televizyonun ahlaki değerlerin tüketmesine toplum uzmanlarından da tepki geliyor. İşte uzmanların görüşleri:

Son günlerde 'Fatmagül'ün Suçu Ne?' isimli diziyle gündeme gelen televizyonun ahlaki değerlerin tüketmesine toplum uzmanlarından da tepki geliyor. Radyo Televizyon Üst Kurulu(RTÜK)'nun yanında toplumun da tepkisini ortaya koyması gerektiğini ifade eden uzmanlar, gençlerin bu tür dizilerden etkilenmemesi için ana sınıfından itibaren ailesi tarafından sağlıklı yetiştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Türkiye'de son yıllarda izlenme rekorları kıran dizilerde cinsellik içeren sahnelerin bolca çıkması Uzmanları düşündürmeye başladı. Uzmanlar, reyting alan bu tür dizilerin toplumun manevi değerlerini yıktığını ve gençlere kötü örnek teşkil ettiğini savunuyor. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Sosyoloji öğretim görevlisi Doç. Dr. Emel Karagöz, dizilerin izlenmesi için hep sansasyonel taraflarının ortaya konduğunu söyledi. İnsanlar arasında değerlerin sansasyon oluşturularak gündeme getirildiğini kaydeden Karagöz, dizilerin son dönemlerde cinsel konularda ön plana çıkmaya başladığının altını çizdi. Karagöz, sansasyon uğruna toplumsal değerlerin zedelendiğini önemle vurgulayarak, "Artık Türkiye'de topluma aykırı konuların artık gösterilmemesi lazım. Bunları aşmamız gerekiyor. Bu tip dizilerle kadınlar aşağılanıyor. Cinsel bir objeden öteye gitmiyor. İzleyiciler 'diziyi izlesin' diye tecavüz sahneleri, eşcinsel sahneleri koyuyorlar. Sosyal değerler yıkılmış durumda." ifadelerini kullandı.

"MADDİ VE MANEVİ DEĞERLER TÜKETİLİYOR"

Revaçta olan dizilerde cinsel konuların işlendiğini kaydeden Karagöz, bu dizilerin popüler kültür oluşturduğunu söyledi. Popüler kültürden de en fazla etkilenen gençler olduğunu dile getiren Karagöz, "16-17 yaşlarındaki gençleri etkiliyor. Toplumdaki değerlerle televizyonda gördükleri arasında bir karmaşa yaşıyor çünkü televizyondaki dizide bir gerçeklik olarak sunuluyor. Rol model oluyor ve gençler bundan oldukça etkileniyor. Tam bir tüketim toplumu oluyoruz. Hem manevi hemde maddi anlamda tüketim toplumu haline geliyoruz." şeklinde konuştu.

"RTÜK DENETLEMEDEN ZATEN İZLENMİŞ OLUYOR"


Bu tip sahnelerin RTÜK tarafından bir yere kadar engellenebileceğini ifade eden Karagöz, "RTÜK Denetleme yapıyor fakat görüntüler çoktan izlenmiş oluyor. Hatta ana haber bültenlerine dahi çıkıyor. Teknolojik olarak her evde bilgisayar var ve merak eden insanlar buradan da izleyebiliyor." dedi. İfadelerini kullandı. Bu sahnelerin gösteriminin engellenmesinin zor olduğunu kaydeden Karagöz, toplumsal değerlerin yıkılmaması için çocukların ana sınıfından itibaren bilinçli bir şekilde yetiştirilmesi kendi otokontrolünü yapabilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Karagöz, " Medyada tartışılıyor ardından da kanala ceza verse de bir şey fark etmiyor. Bunun tek çözümü var o da anaokulundan itibaren eğitimli bir şekilde yetiştirmek lazım. Buna da otokontrol diyoruz. Ana sınıfından itibaren böyle bir sistemin oluşturulması gerekiyor. Çocuk bir kültür birikimiyle yetiştirilmeli. RTÜK çare değil toplumsal olarak bu tür diziler tepki gösterilmeli." şeklinde konuştu.

Cihan

Etiketler :