Twitter ve Facebook'ta bu tuzağa düşmeyin

Twitter ve Facebook'ta bu tuzağa düşmeyin

Twitter hesabınızda hiç tanımadığınız insanları takip etmeye başladıysanız, bu haberi mutlaka okumalısınız

Size ait olmayan mesajlar takipçilerinize mi gönderiliyor? Veya Facebook'ta hiç tanımadığınız sayfaları beğenmiş gibi mi gözüküyorsunuz? Eğer öyleyse siz de sosyal virüs mağdurlarındansınız...

Sosyal medya hesabınız siz farkında bile olmadan başkalarınca ele geçirilmiş olabilir.

Henüz böyle bir tehditle karşılaşmadıysanız da korunmak için gerekli önlemleri almanızda fayda var. Biraz dikkatli davranarak bu tür tehditlerden uzak durmak mümkün.

Sosyal virüsler nedir? Sosyal virüsler, bilindik bilgisayar virüslerinden biraz farklı olarak tasarlanmış kötü niyetli uygulamalardır. Bu uygulamalar, kullanıcılar için cazip gelen adlarla sosyal medya ağlarında hızla yayılıyorlar. "Twitter'da seni kim takip etmeyi bırakmış?", "Bedava iPad-iPhone kazan", "Facebook profiline kim bakmış", "Twitter puanını öğren", "Falanca artistin son videosunu gördün mü?" gibi uygulamalar bunlardan sadece birkaçı.

Nasıl bulaşıyorlar? Sosyal medya hesabınızda bir uygulama kullanmak için bazı yetkiler vermeniz gerekir. Bu yetkiler arasında "sizin adınıza mesaj yollama, gönderdiğiniz mesajları okuma, profil bilgilerinizi güncelleme, kimleri takip ettiğinizi veya kimlerle arkadaş olduğunuzu görme" gibi güvenlik açısından oldukça kritik olanları var.

Kötü niyetli yazılmış bir uygulamaya erişim yetkisi verdiğinizde otomatik olarak hesabınıza sosyal virüsleri bulaştırmış oluyorsunuz. Böylece hesabınız, kimliği belirsiz kişilerin kontrolüne girmiş oluyor.

Bir diğer yöntem ise kullanıcıları Facebook veya Twitter'a tıpatıp benzeyen sahte bir sayfaya yönlendirip kullanıcı adı ve şifrelerini girmelerini istemek. Sahte sayfayı gerçek sanan kullanıcılar, farkında olmadan hesap bilgilerini başkalarına kaptırmış oluyor.

Sosyal virüslerin asıl amacı ne? Sosyal virüsleri yayan kişilerin temel amacı, olabildiğince çok kişinin hesabını ele geçirmek. Bunun için kullanıcılara cazip gelen uygulamalar geliştiriyorlar. Daha sonraki amaçları ise sosyal medya platformlarının açıklarından da faydalanarak, bu hesaplar üzerinden para kazanabilmek.

Sosyal virüsleri yayanların para kazanma yöntemlerinin başında belirli bir ücret ödeyen herkese binlerce Twitter, Facebook takipçisi kazandırmak geliyor. Bu yöntemle on binlerce kişilik Twitter takipçisine ulaşmak mümkün oluyor. Bir diğer para kazanma yöntemi ise isteyen kullanıcıların Twitter mesajlarını yüzlerce farklı profil üzerinden RT yapmak (tekrar göndermek). Talep edilen fiyatlar ise kullanıcı sayısına bağlı olarak 5 TL'den 1.000 TL'ye kadar değişiklik gösteriyor.

Eğer birden hiç tanımadığınız kişileri takip etmeye başladıysanız veya size ait olmayan mesajlar hesabınız üzerinden paylaşılıyorsa, sosyal virüs size de bulaşmış demektir. Acilen bu virüslerden kendinizi korumalısınız.

İzin verdiğiniz uygulamalara dikkat!

Kullanıcılar, sosyal medya hesaplarında hangi uygulamalara izin verdiklerine mutlaka dikkat etmeliler. İlk bakışta ilginç, eğlenceli veya merak uyandırıcı bir uygulama aslında kötü niyetli olabilir.

Hangi uygulamalara izin verdiğinizi görmek için sosyal medya hesabınıza giriş yapın, hesap ayarlarınızda yer alan 'Uygulamalar' sekmesine gidin. Tanımadığınız veya güvenmediğiniz tüm uygulamaların hesabınıza erişimini kaldırın.

Facebook için: https://www.facebook.com/settings?tab=applications

Twitter için: http://twitter.com/settings/applications

Sosyal medya paylaşımlarında tıkladığınız sayfalara mutlaka dikkat edin. Eğer tıkladığınız sayfada birden Twitter veya Facebook şifreniz isteniyorsa temkinli yaklaşıp sayfanın sahte olup olmadığını kontrol edin. Eğer gerçek sayfadaysanız adres çubuğunda https://www.facebook.com veya http://twitter.com yazar.

Şifrenizi sıklıkla değiştirin ve şifrenizin kolayca tahmin edilir olmamasına dikkat edin.

Kaynak: Samanyoluhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.