UEFA Ali Sami Yen'i unutmadı!

UEFA Ali Sami Yen'i unutmadı!

47 yıl sonra kapılarını kapatan ve Avrupa medyası tarafından 'Cehennem' olarak adlandırılan Ali Sami Yen Stadı'nı UEFA da unutmadı.

Galatasaray'ın mabedi Ali Sami Yen Stadı Beypazarı Şekerspor ile oynanan kupa maçı ile birlikte kapılarını kaparken, bu muhteşem stat için UEFA'nın resmi internet sitesi de çok güzel bir haber yaptı.

UEFA'nın resmi sitesi yaptığı haberdeAvrupa'nın 'Cehennem' olarak tanıdığı Ali Sami Yen'de oynanan tarihi maçlara ve dünyacaünlüfutbolcuların Ali Sami Yen Stadı hakkındaki sözlerine yer verdi.

Galatasaray taraftarları Avrupa medyası tarafından 'Cehennem' olarak adlandırılan Ali Sami Yen Stadı'na Galatasaray'ın Beypazarı Şekerspor'u 3-1 yendiği kupa maçı ile veda etti.

Galatasaray taraftarları 52.650 kapasiteli Türk Telekom Arena'ya geçmeden önce Ali Sami Yen'deki son maçta unutulmaz anlara tanıklık etti. Fenerbahçe'den transfer edilen Kazım Kazım ise Ali Sami Yen Stadı'ndaki son maçta, son gole imza attı.

Galatasaray'ın en unutulmaz anlarını yaşadığı Ali Sami Yen Stadı resmen 20 Aralık 1964 tarihinde Türkiye ile Bulgaristan arasında oynanan bir dostluk maçı ile açılmıştı. 7 Haziran 1987'de Ali Sami Yen Stadı'nda Galatasaray'ın Eskişehirspor'u 2-1 yenerek, 14 yıl aradan sonra şampiyon olduğu maçta 35.845 seyirci sayısı kulüp tarihine rekor olarak geçmişti.

MANCHESTER UNITED ELENDİ! BARCELONA YENİLDİ!

1988 yılında ise 3-0'ın rövanşında Galatasaray Ali Sami Yen Stadı'nda İsviçre'nin Neuchâtel Xamax takımını 5-0 yenerek, o zamanki adı ile Şampiyon Kulüpler Kupası'nda tur atlamıştı. 1993-1994 sezonunda ise Galatasaray 3-3'ün rövanşında Ali Sami Yen Stadı'nda İngiliz devi Manchester United ile golsüz berabere kalarak, ilk kez Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazanmıştı. Bir sezon sonra ise Galatasaray Ali Sami Yen'de İspanyol devi Barcelona'yı 2-1 yenmişti.

2000 yılında kazanılan UEFA Kupası'na giden yolda Ali Sami Yen'de oynanan Bologna, Mallorca ve Leeds United maçları Galatasaray taraftarlarının hafızasından silinmeyen diğer unutulmaz maçlar olarak tarihe geçti.

2000-2001 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2-0'dan 3-2 kazanılan Real Madrid ve 2008-2009 yılında UEFA Avrupa Ligi'nde son dakika golü ile kazanılanBordeaux maçları da hafızalardan çıkmayan diğer maçlar olarak tarihe geçti.

MALDINI: "HİÇ KİMSE BENİ BURADA 25 BİN KİŞİ OLDUĞUNA İNANDIRAMAZ"

22.800 kişilik kapasitesi olmasına rağmen tutkulu taraftarı ile dünyanın en atmosferi yüksek statlarından biri olan Ali Sami Yen Stadı için söylenen en güzel sözü ünlü İtalyan futbolcu Paolo Maldini sarı-kırmızılı takıma 3-2 yenildikleri Şampiyonlar Ligi maçından sonra söylemişti. Maldini Galatasaray'a UEFA Kupası'nı kazandıracak yolu açan maçtan sonra yaptığı açıklamada; "Hiç kimse beni bu statta 25.000 kişi olduğuna inandıramaz" demişti. Ünlü hakem Pierluigi Collina ise Ali Sami Yen Stadı ile ilgili "Bu cehennemi seviyorum" sözü ile tarihe geçmişti.

GIGGS: "GALATASARAY MAÇINDAKİ ATMOSFERİ UNUTAMAM"

Manchester United'ın tecrübeli oyuncusu Ryan Giggs ise yaptığı açıklamada, "Gençlik yıllarımda oynadığımız dönemde beni etkileyen Galatasaray maçındaki atmosferi hiç unutamam. Ortam inanılmazdı. Biz karşımızda bir takımla değil sanki taraftarlarla oynuyor gibiydik. Asla Galatasaray maçı gibi bir deneyim yaşamadık. Başlama vuruşundan iki saat önce sahaya bakmak için çıktığımızda stadyum doluydu, bu inanılmazdı" ifadelerini kullanmıştı.

Türk Milli Takımı ise bu müthiş atmosferde 14 Kasım 2001'de Avusturya'yı 5-0 yenerek, 1954'den sonra ilk kez Dünya Kupası'na katılma hakkını elde etmişti.

Ali Sami Yen ayrıcı Türkiye Süper Lig'in de bir rekoruna ev sahipliği yapmıştı. Galatasaray'a ait olmayan bu rekorda 15 Ekim 1989'da Beşiktaş Adana Demirspor'u 10-0 yenmişti.

Artık bunların hepsi birer tarih oldu. 160 milyon Euro'ya yapılan Galatasaray'ın yeni stadı Türk Telekom Arena, Türkiye'nin 3. büyük stadı oldu. Bu stat kapılarını 15 Ocak'ta Galatasaray ile Ajax arasında oynanacak dostluk maçı ile açacak. Yeni bir dönem başladı ama eski hafızada kalır. 

Etiketler :