Ukrayna'da esrarengiz virüs

Ukrayna'da esrarengiz virüs

Ukrayna'da henüz ne olduğu tespit edilemeyen bir virüsün yol açtığı korkunç salgın can alıyor.

Ukrayna'da henüz ne olduğu tespit edilemeyen bir virüsün yol açtığı salgın hastalıktan, 48 kişinin öldüğü, 178 bin hastadan ise 133 kişinin durumunun ağır olduğu açıklandı.
Karantina altına alınan ülkede giriş çıkışlarda yoğun güvenlik önlemleri alınıyor. Alınan tedbirler çerçevesinde hastalık belirtisi taşıyan yabancıların ülkeye girişine izin verilmeyecek. Ülkede salgın hastalıklar nedeniyle bütün okullar ve üniversiteler 3 hafta süreliğine kapatıldı.

Polonya, sınır komşusu ülkeye salgının domuz gribi virüsü A/H1N1 olup olmadığının tespiti hususunda destek önermekle birlikte tıbbi yardım malzemeleri gönderdi.

Ukrayna Başbakan Yuliya Timoşenko ise çeşitli bölgelerdeki valilerle görüşerek halkın paniğe sevk edilmemesi uyarısında bulundu. Aynı zamanda Timoşenko, virüsle mücadele için bütçeden ayrılan yaklaşık 62 milyon dolarlık kaynağın bir bölümün hastalığın yoğunlukta olduğu bölgelere aktarılmaya başlandığını söyledi.

Diğer yandan ülkedeki bütün eczanelerdeki maskeler tükenmiş durumda.

Sokakta maske ile gezen bir üniversiteli genç salgın nedeniyle üniversitelerin 3 haftalığına tatil edildiğini kendisinin de bu salgından koktuğu için tedbir olarak maske ile gezdiğini belirtti.

Başkent Kiev'in merkezindeki bağımsızlık meydanındaki gençlerinde artık maske takarak gezdikleri görülüyor. Gençler Cihan'a yaptıkları açıklamada ülkenin batısında ortaya çıkan salgın nedeniyle maske taktıklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığı ise grip salgını hakkında bilgi almak isteyenler için 24 saat ulaşılabilecek bir telefon hattı açtı. Ayrıca bakanlık grip riski grubundaki hamileler için doğumevleri tahsis etti.

Cumhurbaşkanlığı seçimi arifesindeki ülkedeki bütün mitingler ve toplu gösteriler belirsiz bir süreyle iptal edilirken, Timoşenko 17 Ocak 2010'da yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçim takviminde değişiklik olmadığını belirtti.

5 kişilik Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) temsilcilerinden oluşan bir heyet, 2 Kasım'da Ukrayna'ya gelerek incelemelerde bulunacak. Bununla birlikte 12 ülkenin sağlık bakanlıkları ile AB ve NATO temsilcilerinin Ukrayna ile işbirliğine hazır olduklarını açıkladı.

Bir taraftan belirlenemeyen bir virüsle mücadele eden Ukrayna'da, 14 kişide A/H1N1 virüsü tespit edildi. Ülkede bugüne kadar domuz gribi nedeniyle 4 kişi hayatını kaybetti.

ORTODOKS KİLİSELER DUA EDİYOR

Ukrayna'daki kiliseler ülkeyi kasıp kavuran grip ve salgın için özel ayinler yaparak toplu dua ediyor.

İlahiyatçı olan ve aynı zamanda bir kilisenin Başrahibi Ata Boris, "Halihazırda ülkemizde bir salgın var. Kiliseler her afet ve olağanüstü durumlarda dua ihtiyacı hissediyor. İlahiyatçılar olarak biz bu tür bela ve musibetler insanların günahlarından dolayı başına geldiğine ve günahlarına kefaret olduğuna inanıyoruz. Biz sadece kilisemizin cemaatine değil gelmeyenlere de dua ediyoruz. Bütün halkımızın sağlığı için dua ediyoruz." dedi

Etiketler :